Da li su cijene sirove nafte konačno počele padati!?

Pogonska goriva na benzinskim pumpama @pixabay.com

Nakon što su cijene sirove nafte rasle mjesecima, a zatim i njihovih prerađevina u obliku pogonskih goriva što je posljedično izazvalo ogroman rast cijena i ostalih proizvoda, cijene nafte konačno su počele padati.

Naime, danas su se na međunarodnim tržištima cijene barela sirove nafte spustile na 82 dolara, jer Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafŧe (OPEC) očekuju višak u snabdijevanju.

Osim “zasićenja tržišta”, na cijenu sirove nafte dobrim bi dijelom moglo u dužem vremenskom periodu uticati i širenje koronavirusa u Evropi, koja je trenutno najveće svjetsko žarište pandemije, što ugrožava oporavak potražnje za naftom.

Početkom decembra “zasićenje tržišta”

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte iznosi 82,11 dolara, i niža je za 32 centa u odnosu na jučer, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po cijeni od 80,33 dolara, odnosno 43 cenŧa nižoj cijeni.

Mohammad Barkindo, generalni sekreŧar OPEC-a, kazao je jučer da od početka decembra ova organizacija vidi “naznake sve većih viškova u svjetskom snabdijevanju naftom“.

Vezane vijesti

Kanadska kompanija kupuje 51% dionica “Europroneta”

Kompanija “Adamant Global Holding” saopštila je da je potpisala pismo namjere za sticanje 51% dionica “Europroneta”, licenciranog operatera…

Rast cijena nafte i do 380 dolara po barelu, gorivo ide na 10 maraka

Analitičari “JP Morgan Chase”, jedne od najvećih američkih banaka, kažu da bi cijene nafte mogle porasti na 380…

“Forbes” izračunao vrijednost uništene ruske vojne opreme u Ukrajini

Još od 24. februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao naredbu za napad na susjednu državu, Oružane…
Total
0
Share