Da li su cijene sirove nafte konačno počele padati!?

Pogonska goriva na benzinskim pumpama @pixabay.com

Nakon što su cijene sirove nafte rasle mjesecima, a zatim i njihovih prerađevina u obliku pogonskih goriva što je posljedično izazvalo ogroman rast cijena i ostalih proizvoda, cijene nafte konačno su počele padati.

Naime, danas su se na međunarodnim tržištima cijene barela sirove nafte spustile na 82 dolara, jer Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafŧe (OPEC) očekuju višak u snabdijevanju.

Osim “zasićenja tržišta”, na cijenu sirove nafte dobrim bi dijelom moglo u dužem vremenskom periodu uticati i širenje koronavirusa u Evropi, koja je trenutno najveće svjetsko žarište pandemije, što ugrožava oporavak potražnje za naftom.

Početkom decembra “zasićenje tržišta”

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte iznosi 82,11 dolara, i niža je za 32 centa u odnosu na jučer, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po cijeni od 80,33 dolara, odnosno 43 cenŧa nižoj cijeni.

Mohammad Barkindo, generalni sekreŧar OPEC-a, kazao je jučer da od početka decembra ova organizacija vidi “naznake sve većih viškova u svjetskom snabdijevanju naftom“.

Vezane vijesti

Gas za Evropu će koštati 2.000 eura nakon gašenja “Sjevernog toka 2”

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev predvidio je Evropi cijenu od 2.000 eura za hiljadu kubnih metara…

Njemačkoj nedostaje radne snage: “Želimo više imigranata”

Njemačkoj će trebati više imigranata kako bi država spriječila ozbiljan nedostatak radne snage koja može potkopati produktivnost i…

Skener otiska prsta uskoro na bankovnim karticama

Stručnjaci kompanije “Samsung” pronašli su način da integrišu senzor otiska prsta u bankovnu karticu kombinujući ga sa sigurnosnim…
Total
0
Share