Da li su cijene sirove nafte konačno počele padati!?

Pogonska goriva na benzinskim pumpama @pixabay.com

Nakon što su cijene sirove nafte rasle mjesecima, a zatim i njihovih prerađevina u obliku pogonskih goriva što je posljedično izazvalo ogroman rast cijena i ostalih proizvoda, cijene nafte konačno su počele padati.

Naime, danas su se na međunarodnim tržištima cijene barela sirove nafte spustile na 82 dolara, jer Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafŧe (OPEC) očekuju višak u snabdijevanju.

Osim “zasićenja tržišta”, na cijenu sirove nafte dobrim bi dijelom moglo u dužem vremenskom periodu uticati i širenje koronavirusa u Evropi, koja je trenutno najveće svjetsko žarište pandemije, što ugrožava oporavak potražnje za naftom.

Početkom decembra “zasićenje tržišta”

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte iznosi 82,11 dolara, i niža je za 32 centa u odnosu na jučer, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po cijeni od 80,33 dolara, odnosno 43 cenŧa nižoj cijeni.

Mohammad Barkindo, generalni sekreŧar OPEC-a, kazao je jučer da od početka decembra ova organizacija vidi “naznake sve većih viškova u svjetskom snabdijevanju naftom“.

Vezane vijesti

Država se očito ne želi odreći “profita od pola marke” po litru goriva

Država bi trebala privremeno suspendovati naplatu akciza na gorivo. Nivo cijena goriva u Bosni i Hercegovini već sada…

Ironija: Rublja postala najjača svjetska valuta od početka godine

Rublja je nastavila da raste u odnosu na dolar u srijedu kada je Moskovska berza ponovo otvorena nakon…

Najavljeno poskupljenje električne energije i u Republici Srpskoj

Nakon što je proteklih dana aktuelizirana problematika na relaciji rudnici – Elektroprivreda BiH u entitetu Federacija BiH, slična…
Total
0
Share