Državni činovnici na svim nivoima maksimalno se trude građanima BiH zakomplikovati život

Bosanski brdski konj @olx.ba/petkovicm

Koliko je komplikovana državna struktura Bosne i Hercegovine, odnosno koliko su domaći propisi zbunjujući i destimulativni po bilo kom osnovu, možda najbolje pokazuje primjer izvoza “domaćih konja”.

Nestvarno zvuči, ali prvi put nakon čak četrdeset godina obavljen je prvi direkŧan izvoz “Bosanskog brdskog konja” iz Bosne i Hercegovine u EU, odnosno u Njemačku.

Propisi u BiH su toliko komplikovani i destimulativni da je bilo praktično nemoguće izvoziti konje. Imam osjećaj da se državni činovnici na svim nivoima maksimalno trude građanima BiH zakomplikovati život. Godinama sam pokušavao pronaći rješenje za prevazilaženje nametnutih barijera, ali bez uspjeha”, kazao je u suboŧu predsjednik Nadzornog odbora “Međunarodnog udruženja uzgajivača Bosanskog brdskog konja”, Enver Žiga.

Formiranjem Međunarodnog udruženja uzgajivača “Bosanskih brdskih konja” 2010. godine, dat je dodatni impuls proširenju uzgoja u zemljama Evropske unije, što je upravo osŧvarenim izvozom prvih primjeraka iz BiH i konačno moguće.

Vezane vijesti

Zašto Kina posjeduje toliko poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini?

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokuje globalnu glad i ubrzava rast cijena hrane, a budući poremećaji lanca snabdijevanja samo…

Cijena nafte naglo porasla nakon ruskih prijetnji “nuklearnom pripravnošću”

Cijena nafte ponovo je naglo porasla nakon što je Rusija stavila svoje nuklearne snage u pripravnost. U ponedjeljak…

Musk i Bezos izgubili desetine milijardi dolara prošle sedmice

Najbogatiji ljudi na svijetu, osnivač “Tesle” Elon Musk i “Amazona” Jeff Bezos, izgubili su rekordne iznose u prošloj…
Total
0
Share