Državni činovnici na svim nivoima maksimalno se trude građanima BiH zakomplikovati život

Bosanski brdski konj @olx.ba/petkovicm

Koliko je komplikovana državna struktura Bosne i Hercegovine, odnosno koliko su domaći propisi zbunjujući i destimulativni po bilo kom osnovu, možda najbolje pokazuje primjer izvoza “domaćih konja”.

Nestvarno zvuči, ali prvi put nakon čak četrdeset godina obavljen je prvi direkŧan izvoz “Bosanskog brdskog konja” iz Bosne i Hercegovine u EU, odnosno u Njemačku.

Propisi u BiH su toliko komplikovani i destimulativni da je bilo praktično nemoguće izvoziti konje. Imam osjećaj da se državni činovnici na svim nivoima maksimalno trude građanima BiH zakomplikovati život. Godinama sam pokušavao pronaći rješenje za prevazilaženje nametnutih barijera, ali bez uspjeha”, kazao je u suboŧu predsjednik Nadzornog odbora “Međunarodnog udruženja uzgajivača Bosanskog brdskog konja”, Enver Žiga.

Formiranjem Međunarodnog udruženja uzgajivača “Bosanskih brdskih konja” 2010. godine, dat je dodatni impuls proširenju uzgoja u zemljama Evropske unije, što je upravo osŧvarenim izvozom prvih primjeraka iz BiH i konačno moguće.

Vezane vijesti

Hrana u Hrvatskoj skuplja nego u Njemačkoj

Od početka godine u Hrvatskoj je uveden euro koji je zamijenio kunu. Međutim, inflacija i nova valuta učinili…

Samo u RS: Ogrijevno drvo skuplje od balvana

Prema važećim cjenovnicima JP “Šume Republike Srpske” (RS) kubik ogrijevnog drveta trenutno je skuplji od trupaca (balvana) bukve…

U Mostaru je lakše naći djetelinu s četiri lista nego kvalitetnog radnika

Problem odlaska radne snage iz Bosne i Hercegovine očito lagano prelazi u narednu fazu, koja je logčan slijed…
Total
0
Share