“Eksplozija” inflacije u Turskoj

Turska lira @YouTube

Zvanična stopa inflacije u Turskoj porasla je na 36% godišnje, podaci su koji su objavljeni na kraju 2021. godine, što predstavlja najviši nivo još od februara 2002. godine.

Međutim, prema nezvaničnim procjenama, inflacija u Turskoj je do kraja prošle godine zapravo iznosila 83%, usred eskalacije ekonomske krize i straha od odbijanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da koristi konvencionalne monetarne instrumente kako bi “smirio” situaciju.

Realna vrijednost inflacije

Prema procjenama istraživačke grupe “ENAG”, inflacija je u novembru 2021. porasla na 59 posto, u oktobru je bila na 50 posto, a u septembru na 45 posto. Tako se realna inflacija u Turskoj zapravo kreće prema trocifrenoj stopi.

Od 1. januara u Turskoj se nastavlja dramatično povećanje cijena osnovnih proizvoda, dok s druge strane centralna banka zemlje provodi svoju nelogičnu politiku smanjenja kamatnih stopa.

Kao rezultat svega, uvozne cijene su dramatično porasle, stvarajući ono što neki ekonomisti nazivaju “začaranim krugom” u kojem je vlada reagovala povećanjem minimalne plaće, poreza, komunalnih tarifa i drugih cijena.

Vezane vijesti

Njemačkoj nedostaje radne snage: “Želimo više imigranata”

Njemačkoj će trebati više imigranata kako bi država spriječila ozbiljan nedostatak radne snage koja može potkopati produktivnost i…

“Raiffeisen banka” namjerava uskoro napustiti Rusiju

“Raiffeisen banka International” (RBI) namjerava uskoro napustiti Rusiju, izjavile su za “Reuters” dvije osobe bliske situaciji u ovoj…

Evo kako će izgledati “novi” McDonald’s logo u Rusiji

“Domaći” lanac restorana koji će zamijeniti McDonald’s u Rusiji predstavio je logo pod kojim će raditi novi ruski…
Total
25
Share