“Eksplozija” inflacije u Turskoj

Turska lira @YouTube

Zvanična stopa inflacije u Turskoj porasla je na 36% godišnje, podaci su koji su objavljeni na kraju 2021. godine, što predstavlja najviši nivo još od februara 2002. godine.

Međutim, prema nezvaničnim procjenama, inflacija u Turskoj je do kraja prošle godine zapravo iznosila 83%, usred eskalacije ekonomske krize i straha od odbijanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da koristi konvencionalne monetarne instrumente kako bi “smirio” situaciju.

Realna vrijednost inflacije

Prema procjenama istraživačke grupe “ENAG”, inflacija je u novembru 2021. porasla na 59 posto, u oktobru je bila na 50 posto, a u septembru na 45 posto. Tako se realna inflacija u Turskoj zapravo kreće prema trocifrenoj stopi.

Od 1. januara u Turskoj se nastavlja dramatično povećanje cijena osnovnih proizvoda, dok s druge strane centralna banka zemlje provodi svoju nelogičnu politiku smanjenja kamatnih stopa.

Kao rezultat svega, uvozne cijene su dramatično porasle, stvarajući ono što neki ekonomisti nazivaju “začaranim krugom” u kojem je vlada reagovala povećanjem minimalne plaće, poreza, komunalnih tarifa i drugih cijena.

Vezane vijesti

Kineske banke obustavile transakcije ruskim izvoznicima robe

Nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, odluku da ih podrže donijele su…

Manje zagađenje zraka: Sarajevo će se grijati na geotermalnu energiju

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, biće uspostavljen sistem daljinskog grijanja sa geotermalnim resursima kako bi se…

“Forbes” izračunao vrijednost uništene ruske vojne opreme u Ukrajini

Još od 24. februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao naredbu za napad na susjednu državu, Oružane…
Total
25
Share