“Eksplozija” inflacije u Turskoj

Turska lira @YouTube

Zvanična stopa inflacije u Turskoj porasla je na 36% godišnje, podaci su koji su objavljeni na kraju 2021. godine, što predstavlja najviši nivo još od februara 2002. godine.

Međutim, prema nezvaničnim procjenama, inflacija u Turskoj je do kraja prošle godine zapravo iznosila 83%, usred eskalacije ekonomske krize i straha od odbijanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da koristi konvencionalne monetarne instrumente kako bi “smirio” situaciju.

Realna vrijednost inflacije

Prema procjenama istraživačke grupe “ENAG”, inflacija je u novembru 2021. porasla na 59 posto, u oktobru je bila na 50 posto, a u septembru na 45 posto. Tako se realna inflacija u Turskoj zapravo kreće prema trocifrenoj stopi.

Od 1. januara u Turskoj se nastavlja dramatično povećanje cijena osnovnih proizvoda, dok s druge strane centralna banka zemlje provodi svoju nelogičnu politiku smanjenja kamatnih stopa.

Kao rezultat svega, uvozne cijene su dramatično porasle, stvarajući ono što neki ekonomisti nazivaju “začaranim krugom” u kojem je vlada reagovala povećanjem minimalne plaće, poreza, komunalnih tarifa i drugih cijena.

Vezane vijesti

Mađarska ipak popušta: Tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda će biti sačuvan

Mađarska, koja je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, obećava da će sačuvati tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko…

Italija prima 70 hiljada radnika van EU, na listi i Bosna i Hercegovina

Novom uredbom o radnoj snazi, koja je najavljena za 2022. godinu, predviđen je “povlašteni” ulazak u Italiju 69.700…

Kina i Indija kupuju ogromne količine jeftine ruske nafte

Kina i Indija povećale su kupovinu ruske nafte usljed nižih cijena zbog zapadnih sankcija, objavilo je online izdanje…
Total
25
Share