“Eksplozija” inflacije u Turskoj

Turska lira @YouTube

Zvanična stopa inflacije u Turskoj porasla je na 36% godišnje, podaci su koji su objavljeni na kraju 2021. godine, što predstavlja najviši nivo još od februara 2002. godine.

Međutim, prema nezvaničnim procjenama, inflacija u Turskoj je do kraja prošle godine zapravo iznosila 83%, usred eskalacije ekonomske krize i straha od odbijanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da koristi konvencionalne monetarne instrumente kako bi “smirio” situaciju.

Realna vrijednost inflacije

Prema procjenama istraživačke grupe “ENAG”, inflacija je u novembru 2021. porasla na 59 posto, u oktobru je bila na 50 posto, a u septembru na 45 posto. Tako se realna inflacija u Turskoj zapravo kreće prema trocifrenoj stopi.

Od 1. januara u Turskoj se nastavlja dramatično povećanje cijena osnovnih proizvoda, dok s druge strane centralna banka zemlje provodi svoju nelogičnu politiku smanjenja kamatnih stopa.

Kao rezultat svega, uvozne cijene su dramatično porasle, stvarajući ono što neki ekonomisti nazivaju “začaranim krugom” u kojem je vlada reagovala povećanjem minimalne plaće, poreza, komunalnih tarifa i drugih cijena.

Vezane vijesti

Država se očito ne želi odreći “profita od pola marke” po litru goriva

Država bi trebala privremeno suspendovati naplatu akciza na gorivo. Nivo cijena goriva u Bosni i Hercegovini već sada…

Iako Rusija izvozi sve više nafte, zarađuje sve manje novca

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata u aprilu ove godine bio je najveći od februara 2022. godine, jer…

Konačno niže cijene? “Bingo” ušao na milijarde maraka vrijedno tržište

“Bingo”, najveća domaća kompanija, snažno je ušla u sektor prodaje nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini,…
Total
0
Share