Erdogan: “Ako Bog da, inflacija će pasti”

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Turska lira nastavlja da bilježi negativne brojke, ali predsjednik Erdogan i dalje insistira na svojoj politici nepodizanja kamatnih stopa kako bi stabilizovao domaću valutu.

Recep Tayyip Erdogan svakog mjeseca “tjera” Centralnu banku Turske da smanji kamatne stope uprkos inflaciji, koja je, prema zvaničnim podacima, premašila 21% na godišnjem nivou i vjerovatno će dostići 30% u narednim mjesecima, procjenjuju finansijski analitičari.

Vjera, politika i ekonomija

U izjavi emitovanoj kasno sinoć, turski predsjednik se pozvao na principe islama, koji zabranjuju povećanje kamata, kako bi opravdao svoju politiku.

“Kao musliman, radit ću sve što mi naša vjera nalaže. Ako Bog da, inflacija će biti smanjena kada to bude moguće”, kazao je Erdogan.

Meso u Turskoj postalo luksuzna roba

Lira postala praktično bezvrijedna

Turska lira je od januara izgubila 57% vrijednosti u odnosu na dolar, te se za Turke ovaj kolaps domaće valute pretvara u nekontrolisani skok cijena, dok je zemlja u velikoj mjeri ovisna od uvoza, uglavnom u sektoru sirovina, materijala i energije.

Cijene roba, kao što je suncokretovo ulje, su naglo porasle za čak 50% u svega nekoliko mjeseci.

Vezane vijesti

Finska granica: Rusija “namjerno” spaljuje gas namijenjen izvozu u EU

Ruski energetski gigant “Gazprom” na granici sa Finskom sagorijeva gas namijenjen izvozu u Evropsku uniju (EU), javlja u…

Zapad traži da Rusija vrati 500 putničkih aviona vrijednih 20 milijardi dolara

Zapadni iznajmljivači zatražili su povrat više od 500 putničkih aviona od strane ruskih aviokompanija, a njihova otkup trebao…

Cijene nafte bi mogle dostići historijski rekord

Cijena nafte mogla bi skočiti na 120 dolara po barelu ako ruski izvoz sirove nafte bude prekinut zbog…
Total
1
Share