Erdogan: “Ako Bog da, inflacija će pasti”

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Turska lira nastavlja da bilježi negativne brojke, ali predsjednik Erdogan i dalje insistira na svojoj politici nepodizanja kamatnih stopa kako bi stabilizovao domaću valutu.

Recep Tayyip Erdogan svakog mjeseca “tjera” Centralnu banku Turske da smanji kamatne stope uprkos inflaciji, koja je, prema zvaničnim podacima, premašila 21% na godišnjem nivou i vjerovatno će dostići 30% u narednim mjesecima, procjenjuju finansijski analitičari.

Vjera, politika i ekonomija

U izjavi emitovanoj kasno sinoć, turski predsjednik se pozvao na principe islama, koji zabranjuju povećanje kamata, kako bi opravdao svoju politiku.

“Kao musliman, radit ću sve što mi naša vjera nalaže. Ako Bog da, inflacija će biti smanjena kada to bude moguće”, kazao je Erdogan.

Meso u Turskoj postalo luksuzna roba

Lira postala praktično bezvrijedna

Turska lira je od januara izgubila 57% vrijednosti u odnosu na dolar, te se za Turke ovaj kolaps domaće valute pretvara u nekontrolisani skok cijena, dok je zemlja u velikoj mjeri ovisna od uvoza, uglavnom u sektoru sirovina, materijala i energije.

Cijene roba, kao što je suncokretovo ulje, su naglo porasle za čak 50% u svega nekoliko mjeseci.

Vezane vijesti

“Pošte Srpske” imaju više radnika od “BH Pošte” koja ima 30 miliona KM veće prihode

Da su javna preduzeća u Bosni i Hercegovini (BiH) postala mjesto gdje je vjerovatno najvažnije pronaći zaposlenje, bez…

Scholz: “Njemačke kompanije će plaćati ruski gas u eurima”

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je danas da velika većina ugovora njemačkih kompanija za isporuku ruskog gasa uključuje…

“Fitch” i “Moody’s” snizili kreditni rejting Rusije na nivo “smeća”

Rejting agencije “Fitch” i “Moody’s” snizile su kreditne sposobnosti Rusije za šest koraka na status “smeća”, rekavši da…
Total
1
Share