Gas u Evropi pojeftinio za duplo: Rusi “oborili” cijenu na 1.000 dolara

Prirodni gas @unsplash.com

Cijena prirodnog gasa na evropskom tržištu pala je danas na skoro 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara, prenose ruski mediji, pozivajući se na podatke “Londonske berze”.

Cijena januarskog “furures” ugovora u TTF čvorištu u Holandiji trenutno iznosi 1.018 dolara za hiljadu kubnih metara gasa. Generalno govoreći, cijene “plavog” gasa u srijedu, 30. decembra, pale su za 10%.

I Rusi “spašavaju” zimu

Prošle sedmice cijene gasa u Evropi su skočile u nebo. Tako je 21. decembra oboren historijski rekord kada je cijena gasa premašila 2.000 dolara, a u nekom trenutku tokom trgovanja cijena hiljadu kubnih metara iznosila je skoro 2.200 dolara.

SAD “spašavaju” Evropu 14 puta jeftinijim prirodnim gasom

Iz ruske vlade navode da su rekordne cijene gasa u Evropi uzrokovane nevoljnošću evropskih političara da ulažu u gasnu industriju, jer rast cijena ovog energenta izaziva deficit, koji je povezan sa izostankom dugoročnih ugovora.

Vezane vijesti

Ukrajina počela izvoziti struju u Poljsku

Ukrajina je počela da izvozi struju u Poljsku, što je postalo moguće zahvaljujući sinhronizaciji sa evropskim energetskim sistemom,…

Ukrajina prestaje izvoziti električnu energiju

Ukrajina prestaje izvoziti struju zbog ruskih raketnih napada na energetska postrojenja, navedeno je u današnjoj u izjavi Ministarstva…

“Air Cairo” uvodi letove za Sarajevo i Banjaluku

Iz egipatske aviokompanije “Air Cairo” sopšteno je da su u prodaju pustili prve karte za svoje nove avionske…
Total
0
Share