Gdje je najjeftinija cijena električne energije na jugoistoku Evrope

Električna energija @pixabay.com

Analitičari portala “Cable.co.uk” analizirali su tarife cijena električne energije u 230 država svijeta, fokusirajući se isključivo na cijene električne energije u posljednjih šest mjeseci.

Definitivno najjeftinija električna energija je u Libiji, gdje košta manje od jednog centa (0.01 dolar) po kWh. Na drugom kraju liste su Solomonska ostrva, gdje je električna energija čak 99 puta skuplja od Libije, a kilovat-sat košta skoro 1 dolar.

Što se tiče cijena energenata u našem regionu, najjeftiniju električnu energiju u ovom dijelu Evrope ima Srbija sa cijenom od 0,061 dolara/kWh, zatim Poljska sa 0,070 dolara, te Moldavija i Bosna i Hercegovina sa 0,085 dolara.

Definitivno najskuplju cijenu električne energije u jugoistočnoj Evropi ima Slovenija sa prosjekom od 0,173 dolara po kWh.

Vezane vijesti

Austrijski “OMV” odbio da plati ruski gas u rubljama

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prije dva dana naredio je da se plaćanja za isporuku gasa Evropi prebace u…

Dobit “Sarajevo osiguranja” pala za nevjerovatnih 63 posto

Bosanskohercegovačko osiguravajuće društvo “Sarajevo osiguranje” saopštilo je da je njegova neto dobit u prvoj polovini 2022. godine pala…

Historijski minimum: Euro nastavlja gubiti vrijednost

Sa svojim trećim neuobičajeno oštrim povećanjem kamatne stope zaredom, američke “Federalne rezerve” (FED) nastavljaju svoju agresivnu borbu protiv…
Total
0
Share