Gdje je najjeftinija cijena električne energije na jugoistoku Evrope

Električna energija @pixabay.com

Analitičari portala “Cable.co.uk” analizirali su tarife cijena električne energije u 230 država svijeta, fokusirajući se isključivo na cijene električne energije u posljednjih šest mjeseci.

Definitivno najjeftinija električna energija je u Libiji, gdje košta manje od jednog centa (0.01 dolar) po kWh. Na drugom kraju liste su Solomonska ostrva, gdje je električna energija čak 99 puta skuplja od Libije, a kilovat-sat košta skoro 1 dolar.

Što se tiče cijena energenata u našem regionu, najjeftiniju električnu energiju u ovom dijelu Evrope ima Srbija sa cijenom od 0,061 dolara/kWh, zatim Poljska sa 0,070 dolara, te Moldavija i Bosna i Hercegovina sa 0,085 dolara.

Definitivno najskuplju cijenu električne energije u jugoistočnoj Evropi ima Slovenija sa prosjekom od 0,173 dolara po kWh.

Vezane vijesti

“Mastercard” i “Visa” krenuli u uvođenje sankcija Rusiji

“Mastercard” je blokirao nekoliko finansijskih institucija u svojoj platnoj mreži kao rezultat sankcija protiv Rusije, navodi se u…

Ogromni redovi na bankomatima: Građani Rusije u strahu za ušteđevine

Sankcije u Rusiji nakon invazije ruskih trupa na Ukrajinu uznemirile su mnoge građane koji su zabrinuti za sljedeći…

Manje zagađenje zraka: Sarajevo će se grijati na geotermalnu energiju

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, biće uspostavljen sistem daljinskog grijanja sa geotermalnim resursima kako bi se…
Total
0
Share