Google u Rusiji kažnjen sa čak 7 milijardi rubalja, slično očekuje i Facebook

Google aplikacija @unsplash.com

Sud u Moskvi kaznio je Google novčanom kaznom bez presedana, zbog toga što ova kompanija više puta nije uklonila sadržaj koji je nezakonit prema aktuelnom ruskom zakonu.

Kako saznaju pojedini ruski mediji, američki tehnološki gigant kažnjen je sa 7,2 milijarde rubalja kazne (98 miliona dolara)

Rusija je nedavno izrekla novčane kazne najvećim svjetskim tehnološkim kompanijama, optužujući ih da ne moderiraju svoj sadržaj na odgovarajući način i da se miješaju u poslove ove države. Međutim, kazne koje su tada primili strani tehnološki giganti bile su u desetinama miliona rubalja, a ne u milijardama.

Smatra se da je kazna koju je Google dobio u Rusiji izračunata kao procenat njihovog globalnog godišnjeg prihoda.

Meta” (vlasnik Facebooka), još jedna je kompanija koja će kasnije tokom dana biti saslušana na sudu u Moskvi po istoj optužbi, također se suočava s novčanom kaznom po osnovu istih razloga kao i Google.

Vezane vijesti

Dizel gorivo u RS jeftinije za 0,15 KM nego u Federaciji BiH

Iako cijena nafte na svjetskim berzama ponovo lagano raste prema vrijednostima od 80 dolara, pogonsko gorivo u bh.…

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju: “Sankcije Rusiji djeluju na neočekivan način”

Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, kaže da historijske sankcije Zapada uvedene Rusiji, zbog rata u Ukrajini,…

Ruski milijarder na jednostavan način “zaštitio” svoj novac od EU sankcija

Ruski milijarder Andrej Melničenko pronašao je izuzetno jednostavan način da zaštiti svoju imovinu od “udara” sankcija Evropske unije…
Total
0
Share