Google u Rusiji kažnjen sa čak 7 milijardi rubalja, slično očekuje i Facebook

Google aplikacija @unsplash.com

Sud u Moskvi kaznio je Google novčanom kaznom bez presedana, zbog toga što ova kompanija više puta nije uklonila sadržaj koji je nezakonit prema aktuelnom ruskom zakonu.

Kako saznaju pojedini ruski mediji, američki tehnološki gigant kažnjen je sa 7,2 milijarde rubalja kazne (98 miliona dolara)

Rusija je nedavno izrekla novčane kazne najvećim svjetskim tehnološkim kompanijama, optužujući ih da ne moderiraju svoj sadržaj na odgovarajući način i da se miješaju u poslove ove države. Međutim, kazne koje su tada primili strani tehnološki giganti bile su u desetinama miliona rubalja, a ne u milijardama.

Smatra se da je kazna koju je Google dobio u Rusiji izračunata kao procenat njihovog globalnog godišnjeg prihoda.

Meta” (vlasnik Facebooka), još jedna je kompanija koja će kasnije tokom dana biti saslušana na sudu u Moskvi po istoj optužbi, također se suočava s novčanom kaznom po osnovu istih razloga kao i Google.

Vezane vijesti

Rusi brendom “Ujka Vanja” žele da zamjene “McDonald’s”

Ruskom patentnom uredu “Rospatent” poslana je prijava za registraciju žiga “Ujka Vanja”, koji uključuje sliku (ćiriličnog) slova “B”,…

Putinova ucjena gasom izgubila svoju efikasnost u Evropi

Energetskom krizom u Evropi posljednjih mjeseci dominira jedno pitanje – da li će Vladimir Putin ponovo zatvoriti gas?…

Nakon Poljske, “Gazprom” obustavlja isporuke gasa i Bugarskoj

Ruska energetska grupacija “Gazprom” obustavit će isporuke prirodnog gasa Bugarskoj od srijede 27. aprila, objavila je bugarska vlada…
Total
0
Share