Grci pronašli način da izbjegnu plaćanje električne energije

Električno brojilo @pixabay.com

Snabdjevači električnom energijom pokušavaju spriječiti tzv “energetski turizam”, tj. fenomen da potrošači stalno mijenjaju dobavljače, što rezultira gomilanjem njihovih obaveza.

Grčki mediji navode da dobavljači električne energije čak razmišljaju o stvaranju registra loših potrošača.

“Energetski turizam”

U augustu, prvom mjesecu primjene novog mehanizma cijena, kretanje kupaca između različitih dobavljača električnom energijom povećano je za 20% u odnosu na prethodne mjesece, a očekuje se da će se ta stopa još više povećati u septembru i zimskoj sezoni, jer august nije indikativan mjesec zbog ljetne sezone.

Prema procjenama tržišta, neki od augustovskih znakovitih događaja odnosili su se na potrošače koji su promijenili dobavljača, ostavljajući neplaćene račune. Kako bi se zaustavila pojava “energetskog turizma”, a nakon što su pozivi grčkog Ministarstvu energetike za intervenciju ostali bez odgovora, tržište čeka izradu i rad registra po standardima relevantnog sistema mobilne telefonije, u kojem će kompanije imaju pristup podacima o računima za električnu energiju.

Uskoro će zima

Iako je sličnih pokušaja u prošlosti bilo bezuspješno, tržište vjeruje da je danas pravo vrijeme i da će sistem biti spreman za rad za šest mjeseci.

Dobavljači su zabrinuti zbog povećanja broja neplaćenih dugova, jer kašnjenja u plaćanju duža od 45 dana trenutno iznose više od 30%, te postoji velika zabrinutost zbog moguće eskalacije ovog problema, posebno tokom zimske sezone i visoke potrošnje.

Vezane vijesti

Bitka za Tajvan je “bitka” za 90 posto svih proizvedenih čipova širom svijeta

U centru najnovijih političkih i ekonomskih sporova između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, Tajvan je sada u…

Na svakog građanina BiH uvezeno 8 kilograma kafe

Kako je objavila državna “Uprava za indirektno oporezivanje”, prošle godine je u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 22 miliona…

Svjetske cijene žitarica padaju zbog prognoza dobre žetve

Svjetske cijene žitarica počele su opadati nakon preliminarnih prognoza žetve, koje su se pokazale prilično pozitivnim, kazao je…
Total
15
Share