Iako Rusija izvozi sve više nafte, zarađuje mnogo manje novca

Karta Rusije @Twitter

Ruski prihodi od izvoza nafte u augustu su se smanjili na 17,7 milijardi dolara, što je najniži nivo od marta, pošto je pad cijena sirove nafte nadmašio sve veći izvoz, navodi “Bloomberg”.

To je manje za 1,2 milijarde dolara u odnosu na prethodni mjesec, iako je ruski dnevni izvoz sirove nafte i naftnih derivata porastao za 220.000 barela na 7,6 miliona barela.

“Prihodi od ruske nafte mogli bi biti dodatno pogođeni kada sankcije EU na uvoz ruske nafte stupe na snagu od decembra“, navodi “IEA” u svom mjesečnom izvještaju u srijedu.

Budžetska ovisnost od nafte i gasa

Ruski federalni budžet, koji više od trećine svojih prihoda ostvaruje od nafte i gasa, u augustu je prihodovao 671,9 milijardi rubalja (11,1 milijardu dolara), što je najmanji priliv naftnih dolara u posljednjih 14 mjeseci, izračunao je “Bloomberg“.

Grupa “G7” pokušava pronaći načine da ograniči ruski prihod od izvoza nafte, napominje “Reuters“. Nekoliko različitih zemalja zabranilo je uvoz ruske sirove nafte i goriva, ali Moskva je do sada uspjela održati svoje prihode povećanjem prodaje sirove nafte u Aziju, posebno u Kinu i Indiju.

Vezane vijesti

Kina platila rusku naftu i ugalj u juanima

U martu ove godine nekoliko kineskih uvoznika kupilo je ugalj i naftu od Ruske Federacije, obavljajući potrebne transakcije…

Američki grad zabranio izgradnju benzinskih pumpi

Izgradnja benzinskih pumpi u Petalumi u SAD-u zabranjena je, jer se posljedice klimatskih promjena jako negativno odražavaju na…

U Sarajevu registrovano tridesetak kompanija čiji su vlasnici Rusi

I Bosna i Hercegovina je, nakon izbijanja rata u Ukrajini, očito postala odredište za brojne ruske državljane koji…
Total
0
Share