Iako Rusija izvozi sve više nafte, zarađuje mnogo manje novca

Karta Rusije @Twitter

Ruski prihodi od izvoza nafte u augustu su se smanjili na 17,7 milijardi dolara, što je najniži nivo od marta, pošto je pad cijena sirove nafte nadmašio sve veći izvoz, navodi “Bloomberg”.

To je manje za 1,2 milijarde dolara u odnosu na prethodni mjesec, iako je ruski dnevni izvoz sirove nafte i naftnih derivata porastao za 220.000 barela na 7,6 miliona barela.

“Prihodi od ruske nafte mogli bi biti dodatno pogođeni kada sankcije EU na uvoz ruske nafte stupe na snagu od decembra“, navodi “IEA” u svom mjesečnom izvještaju u srijedu.

Budžetska ovisnost od nafte i gasa

Ruski federalni budžet, koji više od trećine svojih prihoda ostvaruje od nafte i gasa, u augustu je prihodovao 671,9 milijardi rubalja (11,1 milijardu dolara), što je najmanji priliv naftnih dolara u posljednjih 14 mjeseci, izračunao je “Bloomberg“.

Grupa “G7” pokušava pronaći načine da ograniči ruski prihod od izvoza nafte, napominje “Reuters“. Nekoliko različitih zemalja zabranilo je uvoz ruske sirove nafte i goriva, ali Moskva je do sada uspjela održati svoje prihode povećanjem prodaje sirove nafte u Aziju, posebno u Kinu i Indiju.

Vezane vijesti

Rusija pokušava prodati svoju naftu Aziji po cijenama znatno ispod tržišnih

Rusija je u pregovorima sa nekoliko azijskih zemalja o sklapanju dugoročnih ugovora o snabdijevanju naftom uz velike popuste,…

Svijet u novim problemima: Zalihe brazilske kafe na rekordno niskom nivou

Zalihe kafe u najvećoj svjetskoj zemlji koja proizvodi kafu, Brazilu, pasti će na rekordno niske vrijednosti u narednih…

Ukrajina se sprema da počne žetvu žitarica, ali silosi su već puni

Farma Oleksandra Peretiatka u centralnoj Ukrajini priprema se da za nekoliko dana počne žetvu žitarica, a u normalnoj…
Total
18
Share