Italija prima 70 hiljada radnika van EU, na listi i Bosna i Hercegovina

Obrađivanje zemljišta @unsplash.com

Novom uredbom o radnoj snazi, koja je najavljena za 2022. godinu, predviđen je “povlašteni” ulazak u Italiju 69.700 državljana zemalja koje nisu članice EU.

Naime, riječ je o iskazanoj potrebi države Italije za obavljanje sezonskih i nesezonskih radova, kao i mogućnošću samozapošljavanja, s unaprijed određenim kvotama za dodjelu boravišnih dozvola.

Broj potrebnih radnika podijeljen u dvije grupe

  • 27.700 radnika za nesezonski rad i samozapošljavanje,
  • 42.000 radnika za sezonske poslove u poljoprivrednom i turističko-ugostiteljskom sektoru.

Na nesezonske poslove, radnici se zapošljavaju u sektorima teretnog saobraćaja, građevinarstva i hotelijerstva, a na ove poslove biće zaposleno ukupno 17.000 radnika iz ukupno 29 država – Albanije, Alžira, Bangladeša, Bosne i Hercegovine, Koreje, Obale Slonovače, Egipta, Salvadora, Etiopije, Filipina, Gambije, Gane, Japana, Indije, Kosova, Malija, Maroka, Mauricijusa, Moldavije, Crne Gore, Nigera, Nigerije, Pakistana, Sjeverne Makedonije, Senegala, Srbije, Šri Lanke, Tunisa i Ukrajine.

Prijava i procedura

U sklopu potreba za rad u poljoprivrednom i turističko-ugostiteljskom sektoru, Italija je izrazila potrebu za zapošljavanjem 42.000 stranih radnika, a lista država je ista kao i za nesezonske poslove, među kojima je također i Bosna i Hercegovina.

Kako ova uredba još uvijek nije objavljena u Službenom glasniku, predviđeni su različiti rokovi za podnošenje prijava, prema procedurama koje će biti naknadno navedene u posebnoj odluci italijanske vlade.

Vezane vijesti

“Bimal” nakon 21. decembra preuzima kontrolu nad srbijanskom “Bečejkom”

Bosanskohercegovački proizvođač jestivog ulja “Bimal” iz Brčkog saopštio je danas da će njegovi dioničari glasati o planiranoj kupovini…

Aerodrom Sarajevo: Odlazi “Wizz Air”, dolazi “Ryanair”

“Aerodrom Sarajevo” u pregovorima je sa kompanijom “Ryanair” i nekoliko drugih avioprijevoznika kako bi zamijenili “Wizz Air”, koji…

Turska u decembru potrošila 7 milijardi dolara pokušavajući spasiti liru

Turska je u decembru 2021. godine potrošila više od 7 milijardi dolara za podršku domaćoj valiti, navodi se…
Total
1
Share