Italija prima 70 hiljada radnika van EU, na listi i Bosna i Hercegovina

Obrađivanje zemljišta @unsplash.com

Novom uredbom o radnoj snazi, koja je najavljena za 2022. godinu, predviđen je “povlašteni” ulazak u Italiju 69.700 državljana zemalja koje nisu članice EU.

Naime, riječ je o iskazanoj potrebi države Italije za obavljanje sezonskih i nesezonskih radova, kao i mogućnošću samozapošljavanja, s unaprijed određenim kvotama za dodjelu boravišnih dozvola.

Broj potrebnih radnika podijeljen u dvije grupe

  • 27.700 radnika za nesezonski rad i samozapošljavanje,
  • 42.000 radnika za sezonske poslove u poljoprivrednom i turističko-ugostiteljskom sektoru.

Na nesezonske poslove, radnici se zapošljavaju u sektorima teretnog saobraćaja, građevinarstva i hotelijerstva, a na ove poslove biće zaposleno ukupno 17.000 radnika iz ukupno 29 država – Albanije, Alžira, Bangladeša, Bosne i Hercegovine, Koreje, Obale Slonovače, Egipta, Salvadora, Etiopije, Filipina, Gambije, Gane, Japana, Indije, Kosova, Malija, Maroka, Mauricijusa, Moldavije, Crne Gore, Nigera, Nigerije, Pakistana, Sjeverne Makedonije, Senegala, Srbije, Šri Lanke, Tunisa i Ukrajine.

Prijava i procedura

U sklopu potreba za rad u poljoprivrednom i turističko-ugostiteljskom sektoru, Italija je izrazila potrebu za zapošljavanjem 42.000 stranih radnika, a lista država je ista kao i za nesezonske poslove, među kojima je također i Bosna i Hercegovina.

Kako ova uredba još uvijek nije objavljena u Službenom glasniku, predviđeni su različiti rokovi za podnošenje prijava, prema procedurama koje će biti naknadno navedene u posebnoj odluci italijanske vlade.

Vezane vijesti

Albanija otkrila velike zalihe nafte i gasa, postaje li “Balkanski Kuvajt”?

Velike zalihe visokokvalitetnog gasa i nafte otkrivene su u planinama Spirag kod Berata u južnoj Albaniji, prenosi “Euronews…

Ogromni redovi na bankomatima: Građani Rusije u strahu za ušteđevine

Sankcije u Rusiji nakon invazije ruskih trupa na Ukrajinu uznemirile su mnoge građane koji su zabrinuti za sljedeći…

Ukrajina proizvela više pšenice nego što se očekivalo, izvoz ugrožava Rusija

Ukrajinski farmeri uspjeli su zasaditi više pšenice nego što su vlasti procijenile, što znači da će ratom pogođena…
Total
0
Share