Jačanje ekonomske saradnje sa Rusijom i Kinom je velika prilika za BiH, a nikako opasnost

Rusija i Kina na mapi svijeta @wikipedia.or

Ekonomija ne bi trebala uopšte poznavati granice na način kako ih vide političari, odnosno aktuelni predstavnici vlasti.

Bosna i Hercegovina mora učiniti sve da privuče dobronamjerne ulagače iz cijelog svijeta i ne smije diskriminisati bilo koga”, kazao je ekonomski analitičar Igor Gavran.

“Širimo vidike”

U intervjuu za biznis portal “Capital” Gavran je rekao možda i najvažniju stavku koja određuje ekonomska kretanja širom svijeta, pa tako i onih koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Veća ulaganja i ekonomski angažman iz drugih zemalja, poput Rusije ili Kine, neće odvratiti saradnju EU i SAD sa BiH, nego će upravo stvoriti pozitivan pritisak na njih da se više angažuju i ponude bolje“, smatra Gavran.

Prilika, a ne opasnost

Poznati bh. ekonomski analitičar stava je da ako je BiH potpuno ovisna o samo jednom tržištu, kao što je sada većinom slučaj s EU, onda je naša država jako slaba i ranjiva na svaku krizu na tom ekonomskom području.

Privlačenje ulaganja i jačanje ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine sa Rusijom i Kinom je velika prilika za našu zemlju, a nikako opasnost“, zaključio je Gavran.

Vezane vijesti

Cijena nafte i dalje pada, Ujedinjeni Arapski Emirati “ublažavaju” sankcije

Cijene nafte su u petak ponovo pale i na ivici su najvećeg sedmičnog pada još od novembra, nakon…

Značajan pad prihoda BH Telecoma, m:tela i ERONET-a

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uskoro će razmatrati da li treba smanjiti naknade za korištenje radiofrekventnog spektra. Taj…

Veliki pad cijena ukrajinskog suncokreta i soje: Jestivo ulje konačno jeftinije?

Zbog suše u Francuskoj, Evropska komisija je snizila prognozu proizvodnje uljane repice zemalja EU u 2022/23. godini sa…
Total
1
Share