Jačanje ekonomske saradnje sa Rusijom i Kinom je velika prilika za BiH, a nikako opasnost

Rusija i Kina na mapi svijeta @wikipedia.or

Ekonomija ne bi trebala uopšte poznavati granice na način kako ih vide političari, odnosno aktuelni predstavnici vlasti.

Bosna i Hercegovina mora učiniti sve da privuče dobronamjerne ulagače iz cijelog svijeta i ne smije diskriminisati bilo koga”, kazao je ekonomski analitičar Igor Gavran.

“Širimo vidike”

U intervjuu za biznis portal “Capital” Gavran je rekao možda i najvažniju stavku koja određuje ekonomska kretanja širom svijeta, pa tako i onih koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Veća ulaganja i ekonomski angažman iz drugih zemalja, poput Rusije ili Kine, neće odvratiti saradnju EU i SAD sa BiH, nego će upravo stvoriti pozitivan pritisak na njih da se više angažuju i ponude bolje“, smatra Gavran.

Prilika, a ne opasnost

Poznati bh. ekonomski analitičar stava je da ako je BiH potpuno ovisna o samo jednom tržištu, kao što je sada većinom slučaj s EU, onda je naša država jako slaba i ranjiva na svaku krizu na tom ekonomskom području.

Privlačenje ulaganja i jačanje ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine sa Rusijom i Kinom je velika prilika za našu zemlju, a nikako opasnost“, zaključio je Gavran.

Vezane vijesti

Rusija postavila uslove ukrajinskim brodovima koji bi prevozili žito kroz Crno more

Rusija je spremna da obezbijedi humanitarni koridor za prevoz žitarica brodovima iz Ukrajine u zamjenu za ukidanje sankcija,…

Nasljednik McDonald’sa u Rusiji pohvalio se rekordnim prihodima

“Ukusno i tačka”, nasljednik američkog lanca restorana brze hrane McDonald’s u Rusiji, može se pohvaliti rekordnim prihodima nakon…

Kompanije pozivaju kancelarijske radnike da spavaju u kutijama

Japanske kompanije “Itoki Corp” i “Koyoju Gohan KK” najavile su saradnju na proizvodnji “Nap Boxes”, vertikalne “kutije za…
Total
1
Share