Kazna za američki “7-Eleven” jer je Tajvan nazvao “državom”

Kupovina u supermarketu @freepik.com

Kineske vlasti kaznile su bez upozorenja američki lanac supermarketa “7-Eleven” jer je na njihovoj internet stranici navedeno da je Tajvan država, te je na prikazanoj karti jasno “odvojen” od ostatka Kine.

Lokalna uprava grada Pekinga kaznila je američku kompaniju sa 50.000 juana, odnosno oko 7.000 eura, zbog “greške” okvalifikovane kao “netačno imenovanje jedne kineske provincije (Tajvan) nezavisnom državom“.

Zanimljivo je da su se Kinezi takođe žalili da internet stranica “7-Eleven” nije koristila kineska imena za nekoliko nenaseljenih ostrva u Japanu, koje Kina smatra svojom teritorijom, odnosno za ostrva Senkaku, koja Kinezi zovu Diaoyu.

“Balansiranje” između ekonomije i politike

Kazna je izrečena u decembru prošle godine, ali je tek nedavno objavljena u javnosti. Američki lanac supermarketa ima veliko prisustvo u Aziji, a njegove prodavnice u Pekingu su u vlasništvu kompanije “7-Eleven Japan“.

Kina smatra da je Tajvan njena suverena teritorija i agresivno reaguje na svaku aluziju ili čin podrške nezavisnosti, suverenitetu ili legitimnosti Tajvana kao samostalne države.

Vezane vijesti

Bjelorusija “uzvraća udarac”: Uvodimo sankcije Evropskoj uniji, Americi, Britaniji…

“Bjelorusija uvodi uzvratne ekonomske sankcije Zapadu”, kazao je danas premijer ove države Roman Golovchenko. “Pripremili smo i u…

Uvoz ruske nafte u Njemačku opao za 99,9 posto

Nakon stupanja na snagu druge faze embarga EU na naftu, gotovo da se ruska nafta uopšte ne uvozi…

Moskva ostaje bez novca sljedeće godine

Rusija bi mogla ostati bez novca već sljedeće godine i potrebna su joj strana ulaganja, rekao je ruski…
Total
0
Share