Kazna za američki “7-Eleven” jer je Tajvan nazvao “državom”

Kupovina u supermarketu @freepik.com

Kineske vlasti kaznile su bez upozorenja američki lanac supermarketa “7-Eleven” jer je na njihovoj internet stranici navedeno da je Tajvan država, te je na prikazanoj karti jasno “odvojen” od ostatka Kine.

Lokalna uprava grada Pekinga kaznila je američku kompaniju sa 50.000 juana, odnosno oko 7.000 eura, zbog “greške” okvalifikovane kao “netačno imenovanje jedne kineske provincije (Tajvan) nezavisnom državom“.

Zanimljivo je da su se Kinezi takođe žalili da internet stranica “7-Eleven” nije koristila kineska imena za nekoliko nenaseljenih ostrva u Japanu, koje Kina smatra svojom teritorijom, odnosno za ostrva Senkaku, koja Kinezi zovu Diaoyu.

“Balansiranje” između ekonomije i politike

Kazna je izrečena u decembru prošle godine, ali je tek nedavno objavljena u javnosti. Američki lanac supermarketa ima veliko prisustvo u Aziji, a njegove prodavnice u Pekingu su u vlasništvu kompanije “7-Eleven Japan“.

Kina smatra da je Tajvan njena suverena teritorija i agresivno reaguje na svaku aluziju ili čin podrške nezavisnosti, suverenitetu ili legitimnosti Tajvana kao samostalne države.

Vezane vijesti

Njemačka upozorava na daljnju nestašicu suncokretovog ulja

Njemački stručnjaci predviđaju dalju nestašicu suncokretovog ulja u zemlji zbog događaja u Ukrajini. “Udruženje njemačkih proizvođača uljarica” saopštilo…

Loše vijesti iz Kine! Cijene nafte su ponovo porasle

Cijene nafte danas su porasle, iako skromno, u azijskoj trgovini uprkos slabim vijestima o ekonomskom razvoju Kine, pošto…

Proizvođač dronova “Bayraktar” ismijao rusko “moćno lasersko oružje”

Selcuk Bayraktar, koji sa svojim bratom Halukom vodi istanbulsku kompaniju “Baykar”, kaže da je upotreba dronova u ukrajinskom…
Total
0
Share