Kazna za američki “7-Eleven” jer je Tajvan nazvao “državom”

Kupovina u supermarketu @freepik.com

Kineske vlasti kaznile su bez upozorenja američki lanac supermarketa “7-Eleven” jer je na njihovoj internet stranici navedeno da je Tajvan država, te je na prikazanoj karti jasno “odvojen” od ostatka Kine.

Lokalna uprava grada Pekinga kaznila je američku kompaniju sa 50.000 juana, odnosno oko 7.000 eura, zbog “greške” okvalifikovane kao “netačno imenovanje jedne kineske provincije (Tajvan) nezavisnom državom“.

Zanimljivo je da su se Kinezi takođe žalili da internet stranica “7-Eleven” nije koristila kineska imena za nekoliko nenaseljenih ostrva u Japanu, koje Kina smatra svojom teritorijom, odnosno za ostrva Senkaku, koja Kinezi zovu Diaoyu.

“Balansiranje” između ekonomije i politike

Kazna je izrečena u decembru prošle godine, ali je tek nedavno objavljena u javnosti. Američki lanac supermarketa ima veliko prisustvo u Aziji, a njegove prodavnice u Pekingu su u vlasništvu kompanije “7-Eleven Japan“.

Kina smatra da je Tajvan njena suverena teritorija i agresivno reaguje na svaku aluziju ili čin podrške nezavisnosti, suverenitetu ili legitimnosti Tajvana kao samostalne države.

Vezane vijesti

Ukrajina prestaje izvoziti električnu energiju

Ukrajina prestaje izvoziti struju zbog ruskih raketnih napada na energetska postrojenja, navedeno je u današnjoj u izjavi Ministarstva…

Hidroelektrane na Trebišnjici ostvarile više od 4 miliona KM dobiti

Bosanskohercegovački proizvođač električne energije, Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), navode da su ostvarile konsolidovanu neto dobit od 4,4 miliona…

Rusija uporno nudi Njemačkoj isporuku gasa kroz “Sjeverni tok 2”

Njemačka vlada odbila je ponudu Rusije za isporuku gasa kroz gasovod “Sjeverni tok 2”, projekat koji je Njemačka…
Total
0
Share