Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju

Mapa Australije @unsplash.com

Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju, kazao je zvaničnik američke administracije, zalažući se za intenziviranje partnerstva Washingtona s indo-pacifičkim državama.

Kina bi radije uništila Australiju kroz ekonomski rat”, rekao je Kurt Campbell, koordinator američke administracije za Indo-Pacifik, prenose britanski mediji.

Kako je već ranije saopšteno, Kina je blokirala niz uvoza proizvoda iz Australije u protekloj godini kao odgovor na australijska ograničenja stranih ulaganja i zahtjev vlade Canberre da objasni porijeklo pandemije.

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je u julu da ova država “neće dozvoliti nijednoj zemlji da ima koristi od trgovinskih odnosa s Kinom, istovremeno lansirajući neosnovane optužbe o omalovažavanju Kine i potkopavanju njenih ključnih interesa“.

SAD ostaju u regiji

Kurt Campbell je potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država novim sigurnosnim i trgovinskim partnerstvima u indo-pacifičkoj regiji. Sjedinjene Države su nedavno potpisale sigurnosno partnerstvo sa Australijom i Ujedinjenim Kraljevstvom (AUKUS), alijansom koju je Kina žestoko kritikovala. Sjedinjene Države također imaju vojno i trgovinsko partnerstvo s Indijom, Japanom i Australijom, tzv. Quadrilateral Security Dialogue (QUAD).

“Sjedinjene Države ne napuštaju indo-pacifičku regiju i nismo u padu”, zaključio je Kurt Campbell.

Vezane vijesti

Svjetska banka procijenila štetu od zemljotresa u Turskoj

Svjetska banka saopštila je da šteta turskoj ekonomiji od zemljotresa iznosi 34,2 milijarde dolara i da bi mogla…

Najveći “čisti” ružičasti dijamant na svijetu otkriven u Africi

Rudari u Angoli izvukli su rijedak “čisti” ružičasti dijamant, koji se smatra najvećim otkrivenim na svijetu u posljednjih…

Rusi dugačkim redovima “ispratili” McDonald’s, 30.000 radnika ostalo bez posla

Posljednjeg dana rada McDonald’sa u zemlji, Rusi su se u dugačkim redovima “opraštali” od najpoznatijeg svjetskog lanca restorana…
Total
0
Share