Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju

Mapa Australije @unsplash.com

Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju, kazao je zvaničnik američke administracije, zalažući se za intenziviranje partnerstva Washingtona s indo-pacifičkim državama.

Kina bi radije uništila Australiju kroz ekonomski rat”, rekao je Kurt Campbell, koordinator američke administracije za Indo-Pacifik, prenose britanski mediji.

Kako je već ranije saopšteno, Kina je blokirala niz uvoza proizvoda iz Australije u protekloj godini kao odgovor na australijska ograničenja stranih ulaganja i zahtjev vlade Canberre da objasni porijeklo pandemije.

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je u julu da ova država “neće dozvoliti nijednoj zemlji da ima koristi od trgovinskih odnosa s Kinom, istovremeno lansirajući neosnovane optužbe o omalovažavanju Kine i potkopavanju njenih ključnih interesa“.

SAD ostaju u regiji

Kurt Campbell je potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država novim sigurnosnim i trgovinskim partnerstvima u indo-pacifičkoj regiji. Sjedinjene Države su nedavno potpisale sigurnosno partnerstvo sa Australijom i Ujedinjenim Kraljevstvom (AUKUS), alijansom koju je Kina žestoko kritikovala. Sjedinjene Države također imaju vojno i trgovinsko partnerstvo s Indijom, Japanom i Australijom, tzv. Quadrilateral Security Dialogue (QUAD).

“Sjedinjene Države ne napuštaju indo-pacifičku regiju i nismo u padu”, zaključio je Kurt Campbell.

Vezane vijesti

Zbog jahte Jeffa Bezosa most iz 19. vijeka biće demontiran

U Holandiji su odlučili da demontiraju historijski most Koningshaven kako bi ispod njega mogla ploviti 40-metarska jahta osnivača…

Cijena nafte pala na 105 dolara po barelu, krajem godine “samo” 65 dolara

Narudžbe nafte “Brent” na londonskoj berzi “ICE” pale su danas za više od 7%, trgujući ispod 105 dolara…

EU najveći “finansijer” rata Rusije u Ukrajini sa 86 milijardi eura

Rusija je zaradila 158 milijardi eura od izvoza fosilnih goriva u prvih šest mjeseci rata, koristeći prednosti njihovih…
Total
0
Share