Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju

Mapa Australije @unsplash.com

Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju, kazao je zvaničnik američke administracije, zalažući se za intenziviranje partnerstva Washingtona s indo-pacifičkim državama.

Kina bi radije uništila Australiju kroz ekonomski rat”, rekao je Kurt Campbell, koordinator američke administracije za Indo-Pacifik, prenose britanski mediji.

Kako je već ranije saopšteno, Kina je blokirala niz uvoza proizvoda iz Australije u protekloj godini kao odgovor na australijska ograničenja stranih ulaganja i zahtjev vlade Canberre da objasni porijeklo pandemije.

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je u julu da ova država “neće dozvoliti nijednoj zemlji da ima koristi od trgovinskih odnosa s Kinom, istovremeno lansirajući neosnovane optužbe o omalovažavanju Kine i potkopavanju njenih ključnih interesa“.

SAD ostaju u regiji

Kurt Campbell je potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država novim sigurnosnim i trgovinskim partnerstvima u indo-pacifičkoj regiji. Sjedinjene Države su nedavno potpisale sigurnosno partnerstvo sa Australijom i Ujedinjenim Kraljevstvom (AUKUS), alijansom koju je Kina žestoko kritikovala. Sjedinjene Države također imaju vojno i trgovinsko partnerstvo s Indijom, Japanom i Australijom, tzv. Quadrilateral Security Dialogue (QUAD).

“Sjedinjene Države ne napuštaju indo-pacifičku regiju i nismo u padu”, zaključio je Kurt Campbell.

Vezane vijesti

Zaboravio “Bitcoin” novčanik punih 8 godina, danas je milioner

Novčanik neaktivan više od 8 godina, u kojem se nalazi 321 “Bitcoin”, izaziva rasprave šire internet zajednice nakon…

U posljednjih 50 godina naftna industrija zarađuje 3 milijarde dolara dnevno

Industrija nafte i gasa ostvaruje prosječni profit od 2,8 milijardi dolara dnevno u proteklih 50 godina, navodi se…

Britanska “Elektroprivreda” poslala kupcima čarape kako bi se grijali

Jedan je britanski dobavljač električne energije poslao čarape na adrese svojih 30.000 kupaca, savjetujući ih da “manje” uključuju…
Total
0
Share