Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju

Mapa Australije @unsplash.com

Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju, kazao je zvaničnik američke administracije, zalažući se za intenziviranje partnerstva Washingtona s indo-pacifičkim državama.

Kina bi radije uništila Australiju kroz ekonomski rat”, rekao je Kurt Campbell, koordinator američke administracije za Indo-Pacifik, prenose britanski mediji.

Kako je već ranije saopšteno, Kina je blokirala niz uvoza proizvoda iz Australije u protekloj godini kao odgovor na australijska ograničenja stranih ulaganja i zahtjev vlade Canberre da objasni porijeklo pandemije.

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je u julu da ova država “neće dozvoliti nijednoj zemlji da ima koristi od trgovinskih odnosa s Kinom, istovremeno lansirajući neosnovane optužbe o omalovažavanju Kine i potkopavanju njenih ključnih interesa“.

SAD ostaju u regiji

Kurt Campbell je potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država novim sigurnosnim i trgovinskim partnerstvima u indo-pacifičkoj regiji. Sjedinjene Države su nedavno potpisale sigurnosno partnerstvo sa Australijom i Ujedinjenim Kraljevstvom (AUKUS), alijansom koju je Kina žestoko kritikovala. Sjedinjene Države također imaju vojno i trgovinsko partnerstvo s Indijom, Japanom i Australijom, tzv. Quadrilateral Security Dialogue (QUAD).

“Sjedinjene Države ne napuštaju indo-pacifičku regiju i nismo u padu”, zaključio je Kurt Campbell.

Vezane vijesti

Najveća njemačka privatna pivara zatvara fabriku u Frankfurtu

Najveća njemačka privatna pivarska grupa objavila je danas da zatvara svoju proizvodnju i punionicu u Frankfurtu zbog naglog…

Rusija jednostavno i efikasno zaobilazi gornju granicu cijena nafte

Umјеѕtо dа budе ugušеnа zараdnіm ѕаnkсіјаmа, ruѕkа nаftnа іnduѕtrіја zаrаđuје ѕtоtіnе mіlіоnа dоlаrа оd іzvоzа ро сіјеnаmа іznаd…

Šok prilikom kupovine, vekna hljeba košta 5 eura!

Kupovina namirnica je trenutno prilično frustrirajuća stvar za mnoge ljude širom svijeta. Kod pojedinih proizvoda mnogi će više…
Total
0
Share