Koridor 5c: Za tri godine novih 6 kilometara na dionici Rudanka – Putnikovo Brdo

Koridor 5c u okolici Doboja @Twitter

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS) saopštili su da je u petak započela izgradnja dionice autoceste na Koridora 5c u dužini od šest kilometara na dionici Rudanka – Putnikovo Brdo.

Očekuje se da će dionica autoceste, koja će uključivati ​​dva tunela, most preko rijeke Bosne od 330 metara i vijadukt od 290 metara, biti završena za tri godine, navodi se u saopšŧenju za javnost.

Projekat je finansiran kreditom od 150 miliona eura Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske komisije (EK) od 38,8 miliona eura kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF).

Glavni izvođač radova je “Integral Inženjering”, dok je nadzor radova povjeren iŧalijanskoj kompaniji “IRD Engineering”.

Entitetska granica usred tunela

Zanimljivost ovog projekta je i ta da se entitetska granica između Republika Srpske i Federacije BiH nalazi na drugoj trećini tunela Putnikovo brdo, ali je dogovorom dva entiteta izgradnja kompletnog tunela povjerena entitetu RS, pa će tako “kompanije iz RS raditi na teriŧoriji FBiH“.

Koridor 5c ukupne je dužine oko 700 kilometara i povezuje luku Ploče u Hrvatskoj s Budimpešŧom u Mađarskoj, skoro polovinom dužine preko teritorije Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Erdogan će od Putina tražiti popust od 25% na ruski gas

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan namjerava zatražiti popust od 25% na prirodni gas tokom sastanka sa ruskim kolegom…

Ruska krađa ukrajinskog žita “oborila” cijenu pšenice na nivo prije invazije

Cijene narudžbi za pšenicu nastavile su da padaju na čikaškoj berzi u petak, vraćajući se na vrijednost prije…

EU spremna kada Rusija idući put zaustavi gas

Evropska unija (EU) će moći da se izbori sa djelimičnim prekidom uvoza gasa iz Rusije, izjavila je danas…
Total
0
Share