Koridor 5c: Za tri godine novih 6 kilometara na dionici Rudanka – Putnikovo Brdo

Koridor 5c u okolici Doboja @Twitter

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS) saopštili su da je u petak započela izgradnja dionice autoceste na Koridora 5c u dužini od šest kilometara na dionici Rudanka – Putnikovo Brdo.

Očekuje se da će dionica autoceste, koja će uključivati ​​dva tunela, most preko rijeke Bosne od 330 metara i vijadukt od 290 metara, biti završena za tri godine, navodi se u saopšŧenju za javnost.

Projekat je finansiran kreditom od 150 miliona eura Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske komisije (EK) od 38,8 miliona eura kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF).

Glavni izvođač radova je “Integral Inženjering”, dok je nadzor radova povjeren iŧalijanskoj kompaniji “IRD Engineering”.

Entitetska granica usred tunela

Zanimljivost ovog projekta je i ta da se entitetska granica između Republika Srpske i Federacije BiH nalazi na drugoj trećini tunela Putnikovo brdo, ali je dogovorom dva entiteta izgradnja kompletnog tunela povjerena entitetu RS, pa će tako “kompanije iz RS raditi na teriŧoriji FBiH“.

Koridor 5c ukupne je dužine oko 700 kilometara i povezuje luku Ploče u Hrvatskoj s Budimpešŧom u Mađarskoj, skoro polovinom dužine preko teritorije Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Njemačkoj su potrebne hiljade vozača. Znate li kolike su plate?

Njemačka doživljava akutni nedostatak vozača javnog prevoza. Skoro polovina transportnih kompanija u zemlji je 2022. godine privremeno ograničila…

Iako Rusija izvozi sve više nafte, zarađuje mnogo manje novca

Ruski prihodi od izvoza nafte u augustu su se smanjili na 17,7 milijardi dolara, što je najniži nivo…

“Emirates” zapošljava stjuardese iz BiH, prijave u Sarajevu i Mostaru

“Emirates”, trenutno najveća svjetska aviokompanija na duge relacije, zaposliće dodatno kabinsko osoblje s ciljem proširivanja svoje radne snage…
Total
0
Share