Kriza đubriva dovest će do još većih cijena hrane u Evropi

Kombajn u žitnom polju @pixabay.com

Evropa je najteže pogođena krizom cijena plina, koja je primorala fabrike đubriva da smanje proizvodnju, prenosi “Bloomberg”. Godišnja nestašica azotnih đubriva dodatno će poskupiti hranu na evropskom tržištu.

Poljoprivrednici u zapadnoj Evropi su za ovu godinu obezbijedili samo 70% svojih potreba za đubrivima na bazi dušika, a u zemljama poput Rumunije i Ukrajine pokrivenost je još niža, navode analitičari.

Manji uvoz iz Rusije i Kine

Za one koji uzgajaju kukuruz i pšenicu, ovo je prvi put da su zaista izloženi krizi đubriva podstaknutoj rastućim cijenama energije, izvoznim ograničenjima i trgovinskim sankcijama.

Evropsko tržište đubriva takođe se suočava sa širim prijetnjama, kao što su ograničenja izvoza koje su uvele Rusija i Kina, kao i sankcije na isporuku kalijuma iz Bjelorusije.

“Skok” inflacije

U kontekstu visokih cijena žitarica, još uvijek je atraktivno uzgajati pšenicu i kukuruz, ali korištenje manje količine đubriva stvara određene rizike. Analitičari procjenjuju da će smanjenje količine đubriva za 15% primijenjenog na usjeve pšenice smanjiti prinose za 5%, a moglo bi uticati i na sadržaj proteina u pšenici.

Manja proizvodnja žitarica bila bi nova loša vijest za sigurnost hrane, jer rekordne svjetske cijene već utiču na potrošače i doprinose još većoj inflaciji.

Vezane vijesti

Država ograničava prodaju suncokretovog ulja

Usred velike potražnje i glasina o mogućim problemima s uvozom suncokretovog ulja iz Ukrajine, najvećeg svjetskog proizvođača, najveći…

Kina i Indija kupuju ogromne količine jeftine ruske nafte

Kina i Indija povećale su kupovinu ruske nafte usljed nižih cijena zbog zapadnih sankcija, objavilo je online izdanje…

U Bosnu i Hercegovinu stiglo 1.270 “robota”

Vrijeme u kome se moglo tvrditi da “ako neko neće da radi u Bosni i Hercegovini za malu…
Total
10
Share