Kriza đubriva dovest će do još većih cijena hrane u Evropi

Kombajn u žitnom polju @pixabay.com

Evropa je najteže pogođena krizom cijena plina, koja je primorala fabrike đubriva da smanje proizvodnju, prenosi “Bloomberg”. Godišnja nestašica azotnih đubriva dodatno će poskupiti hranu na evropskom tržištu.

Poljoprivrednici u zapadnoj Evropi su za ovu godinu obezbijedili samo 70% svojih potreba za đubrivima na bazi dušika, a u zemljama poput Rumunije i Ukrajine pokrivenost je još niža, navode analitičari.

Manji uvoz iz Rusije i Kine

Za one koji uzgajaju kukuruz i pšenicu, ovo je prvi put da su zaista izloženi krizi đubriva podstaknutoj rastućim cijenama energije, izvoznim ograničenjima i trgovinskim sankcijama.

Evropsko tržište đubriva takođe se suočava sa širim prijetnjama, kao što su ograničenja izvoza koje su uvele Rusija i Kina, kao i sankcije na isporuku kalijuma iz Bjelorusije.

“Skok” inflacije

U kontekstu visokih cijena žitarica, još uvijek je atraktivno uzgajati pšenicu i kukuruz, ali korištenje manje količine đubriva stvara određene rizike. Analitičari procjenjuju da će smanjenje količine đubriva za 15% primijenjenog na usjeve pšenice smanjiti prinose za 5%, a moglo bi uticati i na sadržaj proteina u pšenici.

Manja proizvodnja žitarica bila bi nova loša vijest za sigurnost hrane, jer rekordne svjetske cijene već utiču na potrošače i doprinose još većoj inflaciji.

Vezane vijesti

“Wizz Air” obezbijedio 100.000 besplatnih karata za ukrajinske izbjeglice

Mađarska niskotarifna aviokompanija “Wizz Air” odlučila je obezbijediti 100.000 besplatnih karata za Ukrajince koji bježe od ruskog rata…

Čak i OPEC kreditno finansira izgradnju autoputa kroz BiH

Fond OPEC-a za međunarodni razvoj (OPEC fond) odobrio je 352 miliona američkih dolara za operacije održivog razvoja širom…

Umjesto roka trajanja: Kupci će mirisom određivati ispravnost mlijeka

Jedan britanski supermarket uskoro će poništiti rok trajanja za veći dio mlijeka koji se nalazi u njihovoj prodaji,…
Total
10
Share