Kriza đubriva dovest će do još većih cijena hrane u Evropi

Kombajn u žitnom polju @pixabay.com

Evropa je najteže pogođena krizom cijena plina, koja je primorala fabrike đubriva da smanje proizvodnju, prenosi “Bloomberg”. Godišnja nestašica azotnih đubriva dodatno će poskupiti hranu na evropskom tržištu.

Poljoprivrednici u zapadnoj Evropi su za ovu godinu obezbijedili samo 70% svojih potreba za đubrivima na bazi dušika, a u zemljama poput Rumunije i Ukrajine pokrivenost je još niža, navode analitičari.

Manji uvoz iz Rusije i Kine

Za one koji uzgajaju kukuruz i pšenicu, ovo je prvi put da su zaista izloženi krizi đubriva podstaknutoj rastućim cijenama energije, izvoznim ograničenjima i trgovinskim sankcijama.

Evropsko tržište đubriva takođe se suočava sa širim prijetnjama, kao što su ograničenja izvoza koje su uvele Rusija i Kina, kao i sankcije na isporuku kalijuma iz Bjelorusije.

“Skok” inflacije

U kontekstu visokih cijena žitarica, još uvijek je atraktivno uzgajati pšenicu i kukuruz, ali korištenje manje količine đubriva stvara određene rizike. Analitičari procjenjuju da će smanjenje količine đubriva za 15% primijenjenog na usjeve pšenice smanjiti prinose za 5%, a moglo bi uticati i na sadržaj proteina u pšenici.

Manja proizvodnja žitarica bila bi nova loša vijest za sigurnost hrane, jer rekordne svjetske cijene već utiču na potrošače i doprinose još većoj inflaciji.

Vezane vijesti

Još jedan srbijanski brend u BiH: “Blicnet” mijenja ime u “*supernova”

Bosanskohercegovački operater “Blicnet” najavio je da će se rebrendirati, te promjeniti ime u “*supernova”, sve u sklopu planirane…

“Raiffeisen banka” namjerava uskoro napustiti Rusiju

“Raiffeisen banka International” (RBI) namjerava uskoro napustiti Rusiju, izjavile su za “Reuters” dvije osobe bliske situaciji u ovoj…

Počelo je: Rusija pokušava prodati naftu Indiji uz ogroman popust

Rusija je spremna dati Indiji velike popuste na naftu zbog međunarodnog pritiska i pada potražnje za ruskim sirovinama…
Total
10
Share