Kriza đubriva dovest će do još većih cijena hrane u Evropi

Kombajn u žitnom polju @pixabay.com

Evropa je najteže pogođena krizom cijena plina, koja je primorala fabrike đubriva da smanje proizvodnju, prenosi “Bloomberg”. Godišnja nestašica azotnih đubriva dodatno će poskupiti hranu na evropskom tržištu.

Poljoprivrednici u zapadnoj Evropi su za ovu godinu obezbijedili samo 70% svojih potreba za đubrivima na bazi dušika, a u zemljama poput Rumunije i Ukrajine pokrivenost je još niža, navode analitičari.

Manji uvoz iz Rusije i Kine

Za one koji uzgajaju kukuruz i pšenicu, ovo je prvi put da su zaista izloženi krizi đubriva podstaknutoj rastućim cijenama energije, izvoznim ograničenjima i trgovinskim sankcijama.

Evropsko tržište đubriva takođe se suočava sa širim prijetnjama, kao što su ograničenja izvoza koje su uvele Rusija i Kina, kao i sankcije na isporuku kalijuma iz Bjelorusije.

“Skok” inflacije

U kontekstu visokih cijena žitarica, još uvijek je atraktivno uzgajati pšenicu i kukuruz, ali korištenje manje količine đubriva stvara određene rizike. Analitičari procjenjuju da će smanjenje količine đubriva za 15% primijenjenog na usjeve pšenice smanjiti prinose za 5%, a moglo bi uticati i na sadržaj proteina u pšenici.

Manja proizvodnja žitarica bila bi nova loša vijest za sigurnost hrane, jer rekordne svjetske cijene već utiču na potrošače i doprinose još većoj inflaciji.

Vezane vijesti

“KFC” i zvanično stigao u Mostar, svečano otvaranje za par dana

Uređivanje prvog objekta “KFC” restorana u Mostaru privodi se kraju, a današnjim postavljanjem naziva objekta nova franšiza “brze…

Njemačka upozorava na daljnju nestašicu suncokretovog ulja

Njemački stručnjaci predviđaju dalju nestašicu suncokretovog ulja u zemlji zbog događaja u Ukrajini. “Udruženje njemačkih proizvođača uljarica” saopštilo…

Poznata avio-kompanija traži 6.000 radnika – stjuardese, kabinsko osoblje…

Na visini većoj od 10 kilometara sve bi trebalo da radi kao sat. Zbog toga su svjetski poznatoj…
Total
0
Share