Kriza u Kazahstanu zaustavila rudarenje “Bitcoina”

“Bitcoin” kripto valuta @unsplash.com

Rudarenje “Bitcoina” je drastično opalo nakon što su nestanci struje pogodili kazahstansku industriju rudarenja kriptovaluta.

Sadašnja politička kriza, koja je dovela do nereda i tenzija u glavnom gradu Kazahstana, imala je neočekivan uticaj na “Bitcoin“.

“Sa nestankom električne energije u zemlji, glavne operacije rudarenja kriptovaluta bile su prisiljene obustaviti se, što je dovelo do pada vrijednosti kriptovalute, ukupne računarske snage mreže i pada vrijednosti BTC tokena”, kazao je Simon Peters, analitičar “eToro” investicijske platforme za tržište kriptovaluta.

Svjetski lider u “rudarenju”

Iako je široj javnosti nepoznato, Kazahstan je tiho postao jedan od svjetskih lidera u rudarenju “Bitcoina”, drugi po proizvodnji odmah iza Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nakon što je nedavno zabranjeno rudarenje kriptovaluta u Kini.

Iako je situacija u Kazahstanu i dalje nejasna, trenutne tenzije će i dalje imati potencijalni uticaj na globalnu vrijednost “Bitcoina”.

Vezane vijesti

Najavljeno poskupljenje električne energije i u Republici Srpskoj

Nakon što je proteklih dana aktuelizirana problematika na relaciji rudnici – Elektroprivreda BiH u entitetu Federacija BiH, slična…

Skoro 250 milijardi eura štete od prirodnih katastrofa u 2021. godini

Oluje, poplave i druge prirodne opasnosti prošle su godine prouzrokovale milijarde eura štete širom svijeta, dok je samo…

Državni činovnici na svim nivoima maksimalno se trude građanima BiH zakomplikovati život

Koliko je komplikovana državna struktura Bosne i Hercegovine, odnosno koliko su domaći propisi zbunjujući i destimulativni po bilo…
Total
0
Share