Kriza u Kazahstanu zaustavila rudarenje “Bitcoina”

“Bitcoin” kripto valuta @unsplash.com

Rudarenje “Bitcoina” je drastično opalo nakon što su nestanci struje pogodili kazahstansku industriju rudarenja kriptovaluta.

Sadašnja politička kriza, koja je dovela do nereda i tenzija u glavnom gradu Kazahstana, imala je neočekivan uticaj na “Bitcoin“.

“Sa nestankom električne energije u zemlji, glavne operacije rudarenja kriptovaluta bile su prisiljene obustaviti se, što je dovelo do pada vrijednosti kriptovalute, ukupne računarske snage mreže i pada vrijednosti BTC tokena”, kazao je Simon Peters, analitičar “eToro” investicijske platforme za tržište kriptovaluta.

Svjetski lider u “rudarenju”

Iako je široj javnosti nepoznato, Kazahstan je tiho postao jedan od svjetskih lidera u rudarenju “Bitcoina”, drugi po proizvodnji odmah iza Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nakon što je nedavno zabranjeno rudarenje kriptovaluta u Kini.

Iako je situacija u Kazahstanu i dalje nejasna, trenutne tenzije će i dalje imati potencijalni uticaj na globalnu vrijednost “Bitcoina”.

Vezane vijesti

Očajni građani Libana pljačkaju svoje banke

“Mašući” pravim oružjem ili igračkama, ljutiti Libanonci protekle su sedmice provalili u najmanje sedam banaka kako bi dobili…

Jačanje ekonomske saradnje sa Rusijom i Kinom je velika prilika za BiH, a nikako opasnost

Ekonomija ne bi trebala uopšte poznavati granice na način kako ih vide političari, odnosno aktuelni predstavnici vlasti. “Bosna…

Kina uvozi rekordne količine uglja i nafte iz Rusije

U aprilu je Kina, druga po veličini svjetska ekonomija, kupila više uglja nego ikada prije od Rusije i…
Total
0
Share