Kriza u Kazahstanu zaustavila rudarenje “Bitcoina”

“Bitcoin” kripto valuta @unsplash.com

Rudarenje “Bitcoina” je drastično opalo nakon što su nestanci struje pogodili kazahstansku industriju rudarenja kriptovaluta.

Sadašnja politička kriza, koja je dovela do nereda i tenzija u glavnom gradu Kazahstana, imala je neočekivan uticaj na “Bitcoin“.

“Sa nestankom električne energije u zemlji, glavne operacije rudarenja kriptovaluta bile su prisiljene obustaviti se, što je dovelo do pada vrijednosti kriptovalute, ukupne računarske snage mreže i pada vrijednosti BTC tokena”, kazao je Simon Peters, analitičar “eToro” investicijske platforme za tržište kriptovaluta.

Svjetski lider u “rudarenju”

Iako je široj javnosti nepoznato, Kazahstan je tiho postao jedan od svjetskih lidera u rudarenju “Bitcoina”, drugi po proizvodnji odmah iza Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nakon što je nedavno zabranjeno rudarenje kriptovaluta u Kini.

Iako je situacija u Kazahstanu i dalje nejasna, trenutne tenzije će i dalje imati potencijalni uticaj na globalnu vrijednost “Bitcoina”.

Vezane vijesti

Na svakog građanina BiH uvezeno 8 kilograma kafe

Kako je objavila državna “Uprava za indirektno oporezivanje”, prošle godine je u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 22 miliona…

“Coca Cola” prijeti tužbom kompaniji koja proizvodi “Coca Pola” pivo

Multinacionalna kompanija “Coca Cola” prijeti da će pokrenuti sudski postupak protiv male kompanije koja proizvodi pivo, zanimljivog naziva,…

Njemačka smatra da je poželjno vratiti Rusiju u “G7”

Član njemačkog Bundestaga za vanjsku politiku iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i bivši zamjenik šefa stranke, Ralf Stegner,…
Total
0
Share