Mađarska i Srbija grade naftovod za dopremanje goriva iz Rusije

Naftovod @pixabay.com

Mađarska i Srbija će izgraditi naftovod za isporuku ruskog goriva, prenosi “Tass” pozivajući se na portparola mađarske vlade Zoltana Kovača.

“Novi naftovod će biti povezan sa naftovodom ‘Družba’ i omogućiće Srbiji da dobija jeftiniju naftu Urals“, navodi Kovač.

Srbija trenutno najveći dio nafte i naftnih derivata dobija naftovodom iz Hrvatske, međutim, zbog antiruskih sankcija, ovaj način isporuke uskoro će postati nedostupan.

Veza prema Mađarskoj ili Albaniji

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će Srbija prema sporazumu sa Mađarskom graditi naftovod dužine 128 kilometara koji će se povezati sa mađarskom mrežom naftovoda.

Prema njegovim riječima, novi naftovod će omogućiti Srbiji da plaća nižu taksu na tranzit. Kao drugu opciju, vlasti razmatraju izgradnju naftovoda za Albaniju do luke Drač. Vučić je dodao da će trenutne zalihe dizel goriva u Srbiji trajati 75 dana ukoliko u međuvremenu prestanu isporuke.

Vezane vijesti

Putinova ucjena gasom izgubila svoju efikasnost u Evropi

Energetskom krizom u Evropi posljednjih mjeseci dominira jedno pitanje – da li će Vladimir Putin ponovo zatvoriti gas?…

Bosanski Petrovac: Nijemci grade najveću solarnu elektranu na Balkanu

“Promondis Energy”, kompanija koja proizvodi velike fotonaponske sisteme, objavila je ulaganje od 45 miliona eura u izgradnju solarnog…

Pandemija oborila cijene nafte zbog otkazivanja letova širom svijeta

Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što su avioprevoznici otkazali na hiljade letova za Sjedinjene Američke Države…
Total
1
Share