Manje zagađenje zraka: Sarajevo će se grijati na geotermalnu energiju

Panorama Sarajeva @pixabay.com

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, biće uspostavljen sistem daljinskog grijanja sa geotermalnim resursima kako bi se spriječilo zagađenje zraka i smanjio uticaj krize s cijenom električne energije.

Dok je povećanje cijena prirodnog gasa u Evropi i dalje izazov tokom zimskih mjeseci, Bosna i Hercegovina se priprema za implementaciju važnog geotermalnog projekta.

Nedavno je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine potpisan sporazum između EBRD-a i Kantona Sarajevo o pokretanju “pilot projekta” za obezbjeđivanje geotermalnog daljinskog grijanja.

Za ovaj projekat, koji ima za cilj poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu, EBRD će finansirati kredit od 16 miliona eura, kao i grant od 1,2 miliona eura.

U prvoj fazi projekta umjesto nafte za grijanje, u mjestima Vogošća i Ilidža u Kantonu Sarajevo koristit će se geotermalni resursi.

Vezane vijesti

“Coca-Cola” u Rusiji dobila zamjenu

Rusija je bezalkoholno piće “Coca-Cola” zamjenila domaćim proizvodom, nakon što je američka kompanija obustavila poslovanje u ovoj zemlji…

“Wizz Air” ukida čak šest linija sa “Aerodroma Sarajevo”

Vjeruje se da će niskotarifni avio-prevoznik “Wizz Air” u narednim mjesecima obustaviti čak šest linija iz svoje baze…

Kazna za američki “7-Eleven” jer je Tajvan nazvao “državom”

Kineske vlasti kaznile su bez upozorenja američki lanac supermarketa “7-Eleven” jer je na njihovoj internet stranici navedeno da…
Total
0
Share