Manje zagađenje zraka: Sarajevo će se grijati na geotermalnu energiju

Panorama Sarajeva @pixabay.com

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, biće uspostavljen sistem daljinskog grijanja sa geotermalnim resursima kako bi se spriječilo zagađenje zraka i smanjio uticaj krize s cijenom električne energije.

Dok je povećanje cijena prirodnog gasa u Evropi i dalje izazov tokom zimskih mjeseci, Bosna i Hercegovina se priprema za implementaciju važnog geotermalnog projekta.

Nedavno je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine potpisan sporazum između EBRD-a i Kantona Sarajevo o pokretanju “pilot projekta” za obezbjeđivanje geotermalnog daljinskog grijanja.

Za ovaj projekat, koji ima za cilj poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu, EBRD će finansirati kredit od 16 miliona eura, kao i grant od 1,2 miliona eura.

U prvoj fazi projekta umjesto nafte za grijanje, u mjestima Vogošća i Ilidža u Kantonu Sarajevo koristit će se geotermalni resursi.

Vezane vijesti

Zadruge sa Dubravske visoravni izvozile su u EU, danas nema ni jedne

Baviti se poljoprivrednom proizvodnjom u vrijeme klimatskih promjena jako je težak i neizvjestan zadatak. Kada na sve to…

Zbog referenduma o aneksiji “Moskovska berza” pala za 9%, “Gazprom” izgubio 10%

Moskovsko tržište dionica palo je u utorak za gotovo 9 posto nakon najave referenduma o pripajanju Rusiji od…

Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi počela je sa radom

Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi, smještena u portugalskoj regiji Alqueva, na jezeru brane, počela je u ponedjeljak…
Total
0
Share