Manje zagađenje zraka: Sarajevo će se grijati na geotermalnu energiju

Panorama Sarajeva @pixabay.com

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, biće uspostavljen sistem daljinskog grijanja sa geotermalnim resursima kako bi se spriječilo zagađenje zraka i smanjio uticaj krize s cijenom električne energije.

Dok je povećanje cijena prirodnog gasa u Evropi i dalje izazov tokom zimskih mjeseci, Bosna i Hercegovina se priprema za implementaciju važnog geotermalnog projekta.

Nedavno je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine potpisan sporazum između EBRD-a i Kantona Sarajevo o pokretanju “pilot projekta” za obezbjeđivanje geotermalnog daljinskog grijanja.

Za ovaj projekat, koji ima za cilj poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu, EBRD će finansirati kredit od 16 miliona eura, kao i grant od 1,2 miliona eura.

U prvoj fazi projekta umjesto nafte za grijanje, u mjestima Vogošća i Ilidža u Kantonu Sarajevo koristit će se geotermalni resursi.

Vezane vijesti

Uprkos sankcijama: Grčka postala glavni prevoznik nafte iz Rusije

Grčki tankeri postali su glavni prevoznici ruske nafte, dok Evropska unija (EU) pokušava svesti pitanje embarga na sirovine…

Pred otkazom 600 hiljada zaposlenih u stranim kompanijama u Rusiji

Andrej Turčak, prvi potpredsjednik Vijeća Ruske Federacije, rekao je da je oko 600 hiljada ljudi u Rusiji koji…

Kako je južna Mostarska zaobilaznica “postala brža” od Koridora 5c

Iako je izgradnja južne Mostarske zaobilaznice dio planskog projekta već više desetina godina, kojim bi se konačno trebao…
Total
0
Share