Mladi bračni par iz Mostara oživljava gotovo izumrli zanat

Tajma i Sanjin Drljević @mostarski.ba

Ovaj zanat je gotovo pa izumro u gradu na Neretvi, jer je poznato da se ovim zanatom trenutno bavi samo jedan građanin Mostara.

Tradicija će se, po svemu sudeći , ipak nastaviti i to zahvaljujući mladom bračnom paru iz Mostara, Tajmi i Sanjinu Drljeviću, koji su ovih dana otvorili dimnjačarsku radnju “Dimnjačar Sanjo”.

Od ideje do realizacije

Magistrica hemije i carinski tehničar obukli su crna “dimnjačarska” odijela, a merdevine, četke i kugle postali su njihova svakodnevnica. Istina danas se, za razliku od prošlih vremena, koristi savremenija tehnologija, pa je i obavljanje posla nešto lakše.

Nakon što je ovaj bračni par imao problema sa svojim dimnjakom, putem interneta su bezuspješno pokušali pronaći dimnjačara, te su shvatili da Mostar itekako ima veliku potrebu za ovim zanatom, piše “Mostarski“.

Zajedno u braku i poslu

Iz “Udruženja dimnjačara u BiH” su im pomogli kvalitetno se obučiti za ovaj zanat, dok su praktično iskustvo u dimnjačarskoj djelatnosti stekli u jednoj firmi iz Brčkog.

Sada putem vlastite firme nude svoje usluge na području Hercegovine, poput čišćenja dimnjaka, čišćenja svih vrsta kuhinjskih ventilacija, čišćenja svih dimovodnih kanala, i mnogih drugih bez obzira na vrstu grijaćih tijela.

Sanjinova supruga Tajma, koja je inače magistrica hemije, u želji da pruži podršku svom suprugu pronašla je poveznicu između svog zvanja i dimnjačarskog poziva.

Vezane vijesti

Najveći vjetropark na svijetu imaće čak 2.000 vjetroturbina

Vlada SAD će u mjesecu februaru raspisati tender kod obala New Yorka i New Jerseya za izgradnju ogromnog…

Kanadska kompanija kupuje 51% dionica “Europroneta”

Kompanija “Adamant Global Holding” saopštila je da je potpisala pismo namjere za sticanje 51% dionica “Europroneta”, licenciranog operatera…

Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi počela je sa radom

Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi, smještena u portugalskoj regiji Alqueva, na jezeru brane, počela je u ponedjeljak…
Total
0
Share