Na svakog građanina BiH uvezeno 8 kilograma kafe

Šoljica kafe @pixabay.com

Kako je objavila državna “Uprava za indirektno oporezivanje”, prošle godine je u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 22 miliona i 44.970 kilograma kafe, čijaje ukupna vrijednost bila 93 miliona i 148.738 KM.

Gledano prema ovom broju, te ukupnom broju stanovnika BiH sa Popisa iz 2013. godine, na svakog građanina BiH uvezeno je čak 8 kilograma kafe.

Sasvim očekivano, najviše kafe je uvezeno iz Brazila, odnosno skoro tri četvrtine uvezene kafe u BiH bilo je iz te južnoameričke države.

Skuplja cijena u kafićima

Iako je primjetan skok cijena “najpopularnijeg napitka” u našoj državi, kako u ambalažnom pakovanju, tako i kao krajnji proizvod u kafićima i restoranima, rast cijena kafe mogao bi biti još i veći u narednom periodu, a sve zbog rasta cijena prirodnog gasa i električne energije.

Tako bi cijena kafe u ugostiteljskim objektima u Bosni i Hercegovini uskoro mogla dostići cijenu od 2,5 KM po šoljici, dok neki smatraju da će biti čak i veća.

Vezane vijesti

“Coca-Cola” u Rusiji dobila zamjenu

Rusija je bezalkoholno piće “Coca-Cola” zamjenila domaćim proizvodom, nakon što je američka kompanija obustavila poslovanje u ovoj zemlji…

Ruski izvoz gasa pao za 25 posto u 2022. godini

Ruski izvoz prirodnog gasa pao je za 25,1 posto u 2022. godini, pod uticajem međunarodnih sankcija, a pad…

Moskva ostaje bez novca sljedeće godine

Rusija bi mogla ostati bez novca već sljedeće godine i potrebna su joj strana ulaganja, rekao je ruski…
Total
0
Share