Najavljeno poskupljenje električne energije i u Republici Srpskoj

Radovan Višković @YouTube

Nakon što je proteklih dana aktuelizirana problematika na relaciji rudnici – Elektroprivreda BiH u entitetu Federacija BiH, slična situacija u vezi s distribucijom i povećanom cijenom električne energije očekuje se i u manjem bh. entitetu.

Kako je danas najavljeno na konferenciji za medije,  Vlada Republike Srpske (RS) dala je saglasnost Elektroprivredi RS za emisiju obveznica na bečkoj berzi u januaru 2022. godine.

Iako nije “direktno povezao” ove dvije stvari, entitetski premijer Radovan Višković je kazao da će doći i do neznaŧnog povećanja cijene električne energije za privredu, “pravdajući” se činjenicom da će ona i dalje ostati najjeftinija u regionu.

Video: YouTube

Podsjetimo, portal Danas.ba je prije par dana pisao i o sličnim zahtijevima Elektroprivrede BiH u entitetu FBiH, gdje bi zbog nagomilanih dugovanja Koncerna, u čijem su sastavu i rudnici, uskoro u ovom dijelu BiH moglo doći do povećanja cijene električne energije za domaćinsŧva za čak 20 posto.

Vezane vijesti

Iako Rusija izvozi sve više nafte, zarađuje mnogo manje novca

Ruski prihodi od izvoza nafte u augustu su se smanjili na 17,7 milijardi dolara, što je najniži nivo…

Njemačka će pomoći Ukrajini da nastavi izvoz žitarica

Njemački kancelar Olaf Scholz poduzet će korake da pomogne Ukrajini da izvozi žito, navodi “Sky News”. Scholz je…

Kriza u Kazahstanu zaustavila rudarenje “Bitcoina”

Rudarenje “Bitcoina” je drastično opalo nakon što su nestanci struje pogodili kazahstansku industriju rudarenja kriptovaluta. Sadašnja politička kriza,…
Total
3
Share