Najveći vjetropark na svijetu imaće čak 2.000 vjetroturbina

Vjetroturbine @pixabay.com

Vlada SAD će u mjesecu februaru raspisati tender kod obala New Yorka i New Jerseya za izgradnju ogromnog polja vjetroturbina koje će moći snabdjeti strujom oko 2 miliona američkih domova.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena je upravo ovaj projekat spomenula u martu 2021. godine prilikom predstavljanja svoje strategije razvoja “zelene energije” u zemlji, s ciljem da se do 2030. postigne proizvodnja od 30 gigavata (GW) energije iz vjetra.

Pod nazivom “New York Bight“, projekat bi mogao samostalno proizvesti 7 GW energije (što odgovara broju od otprilike 2.000 vjetroturbina), navodi se u saopštenju Ministarstva energetike SAD.

Ogromne razmjere projekta

Bight” je zapravo trouglasto područje čiji vrh leži južno od zaljeva New York i proteže se duž obale New Jerseya na zapadu i Long Islanda na istoku.

Već 23. februara zainteresovane kompanije mogu pristupiti tenderu kojeg čini šest lotova na površini od skoro 2.000 kvadratnih kilometara, što je najveća površina ikada ponuđena za takav projekat u SAD.

Vezane vijesti

Kriza đubriva dovest će do još većih cijena hrane u Evropi

Evropa je najteže pogođena krizom cijena plina, koja je primorala fabrike đubriva da smanje proizvodnju, prenosi “Bloomberg”. Godišnja…

Rusi pokušali ukradeno ukrajinsko žito prodati Egiptu

Ruski brod je na privremeno okupiranom Krimu utovario 27.000 tona žitarica i pokušao ga prodati Egiptu, ali je…

“Bloomberg”: Rusija će ove godine zaraditi 321 milijardu dolara od prodaje energenata

Uprkos sankcijama Rusiji, Moskva bi 2022. godine mogla zaraditi 321 milijardu dolara od prodaje nafte i gasa, što…
Total
1
Share