Najveći vjetropark na svijetu imaće čak 2.000 vjetroturbina

Vjetroturbine @pixabay.com

Vlada SAD će u mjesecu februaru raspisati tender kod obala New Yorka i New Jerseya za izgradnju ogromnog polja vjetroturbina koje će moći snabdjeti strujom oko 2 miliona američkih domova.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena je upravo ovaj projekat spomenula u martu 2021. godine prilikom predstavljanja svoje strategije razvoja “zelene energije” u zemlji, s ciljem da se do 2030. postigne proizvodnja od 30 gigavata (GW) energije iz vjetra.

Pod nazivom “New York Bight“, projekat bi mogao samostalno proizvesti 7 GW energije (što odgovara broju od otprilike 2.000 vjetroturbina), navodi se u saopštenju Ministarstva energetike SAD.

Ogromne razmjere projekta

Bight” je zapravo trouglasto područje čiji vrh leži južno od zaljeva New York i proteže se duž obale New Jerseya na zapadu i Long Islanda na istoku.

Već 23. februara zainteresovane kompanije mogu pristupiti tenderu kojeg čini šest lotova na površini od skoro 2.000 kvadratnih kilometara, što je najveća površina ikada ponuđena za takav projekat u SAD.

Vezane vijesti

Grci pronašli način da izbjegnu plaćanje električne energije

Snabdjevači električnom energijom pokušavaju spriječiti tzv “energetski turizam”, tj. fenomen da potrošači stalno mijenjaju dobavljače, što rezultira gomilanjem…

Čak i OPEC kreditno finansira izgradnju autoputa kroz BiH

Fond OPEC-a za međunarodni razvoj (OPEC fond) odobrio je 352 miliona američkih dolara za operacije održivog razvoja širom…

Rusija pokušava prodati svoju naftu Aziji po cijenama znatno ispod tržišnih

Rusija je u pregovorima sa nekoliko azijskih zemalja o sklapanju dugoročnih ugovora o snabdijevanju naftom uz velike popuste,…
Total
1
Share