Najveći vjetropark na svijetu imaće čak 2.000 vjetroturbina

Vjetroturbine @pixabay.com

Vlada SAD će u mjesecu februaru raspisati tender kod obala New Yorka i New Jerseya za izgradnju ogromnog polja vjetroturbina koje će moći snabdjeti strujom oko 2 miliona američkih domova.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena je upravo ovaj projekat spomenula u martu 2021. godine prilikom predstavljanja svoje strategije razvoja “zelene energije” u zemlji, s ciljem da se do 2030. postigne proizvodnja od 30 gigavata (GW) energije iz vjetra.

Pod nazivom “New York Bight“, projekat bi mogao samostalno proizvesti 7 GW energije (što odgovara broju od otprilike 2.000 vjetroturbina), navodi se u saopštenju Ministarstva energetike SAD.

Ogromne razmjere projekta

Bight” je zapravo trouglasto područje čiji vrh leži južno od zaljeva New York i proteže se duž obale New Jerseya na zapadu i Long Islanda na istoku.

Već 23. februara zainteresovane kompanije mogu pristupiti tenderu kojeg čini šest lotova na površini od skoro 2.000 kvadratnih kilometara, što je najveća površina ikada ponuđena za takav projekat u SAD.

Vezane vijesti

“Coca Cola” prijeti tužbom kompaniji koja proizvodi “Coca Pola” pivo

Multinacionalna kompanija “Coca Cola” prijeti da će pokrenuti sudski postupak protiv male kompanije koja proizvodi pivo, zanimljivog naziva,…

“Prvi u regionu”: Vučić najavio izgradnju autoputa sa čak 10 traka!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u ovoj državi 2022. godine biti raspisan tender za proširenje…

Ujedinjeni Arapski Emirati uvode radnu sedmicu od četiri i po dana

Ujedinjeni Arapski Emirati mijenjaju režim zapošljavanja u resorima državne uprave počevši od prvog dana 2022. godine. Državne agencije…
Total
0
Share