Najveći vjetropark na svijetu imaće čak 2.000 vjetroturbina

Vjetroturbine @pixabay.com

Vlada SAD će u mjesecu februaru raspisati tender kod obala New Yorka i New Jerseya za izgradnju ogromnog polja vjetroturbina koje će moći snabdjeti strujom oko 2 miliona američkih domova.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena je upravo ovaj projekat spomenula u martu 2021. godine prilikom predstavljanja svoje strategije razvoja “zelene energije” u zemlji, s ciljem da se do 2030. postigne proizvodnja od 30 gigavata (GW) energije iz vjetra.

Pod nazivom “New York Bight“, projekat bi mogao samostalno proizvesti 7 GW energije (što odgovara broju od otprilike 2.000 vjetroturbina), navodi se u saopštenju Ministarstva energetike SAD.

Ogromne razmjere projekta

Bight” je zapravo trouglasto područje čiji vrh leži južno od zaljeva New York i proteže se duž obale New Jerseya na zapadu i Long Islanda na istoku.

Već 23. februara zainteresovane kompanije mogu pristupiti tenderu kojeg čini šest lotova na površini od skoro 2.000 kvadratnih kilometara, što je najveća površina ikada ponuđena za takav projekat u SAD.

Vezane vijesti

Dogodilo se nemoguće: Italija više nije ovisna od ruskog gasa

U pozadini masovnih antiruskih sankcija uvedenih u vezi sa invazijom Ruske Federacije na Ukrajinu, Italija je objavila da…

Rusija: Prodavnice elektronike odbijaju prodavati robu na rate ili kredit

Velike ruske prodavnice elektronike počele su odbijati prodavati proizvode na rate, a neke su čak prestale da vrše…

Rusi potvrdili da razgovaraju o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine

O pitanju deblokade izvoza žitarica iz Ukrajine razgovara se sa Rusijom, ali ne na nivou UN-a, saopšteno je…
Total
0
Share