Nemate gdje kupiti “PlayStation 5”? Postoje zalihe… u Gazi

Igraće konzole @Twitter

Za pojas Gaze svi znamo i uz njega većinom vežemo česta bombardovanja Palestinskih naselja, kao i nestašicu osnovnih životnih potrepština i lijekova.

Međutim, ovaj dio svijeta uoči Božića ima dosta zaliha robe za kojima ostatak svijeta žudi, jer ih je trenutno teško pronaći, a riječ je o potpuno novim “PlayStation 5” (PS5) igraćim konzolama.

Globalna kriza lanca snabdijevanja, u kombinaciji sa nedostatkom poluprovodnika, koji su osnova kompjuterskih čipova koji se koriste u izradi konzole, učinila je ovaj uređaj zaista rijetkim u redovnoj prodaji bilo gdje širom svijeta.

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito

Iako se može naći kao “polovna” ili ukradena, PS5 je toliko rijetka da često košta i mnogo više od standardne maloprodajne cijene.

U centru Gaze cijena je također znatno iznad zvanične cijene, ali se zato nova može vidjeti u nekim lokalnim izlozima tehničke robe.

Prve PS5 konzole stigle su prokrijumčarene u pojas Gaze tokom aprila, i to iz Dubaija. Prvo su rastavljene, zatim su u komadima unešene kroz Egipat, te su ponovo sastavljene u Gazi. prodaju se po cijeni od čak 1.400 eura.

Najveći zatvor na svijetu

Gaza je neobično mjesto za zalihe PS5 konzola. Naime, Izrael i Egipat, pozivajući se na sigurnosne mjere, godinama blokiraju ovo područje, a stanovnici ga nazivaju “najvećim zatvorom na svijetu” zbog njihove nemogućnosti da slobodno putuju.

Izrael redovno spriječava ulazak robe, od cementa do baterija i medicinske opreme, u Gazu, tvrdeći da bi ih vojna grupa Hamas mogla koristiti za pravljenje improvizovanih raketa. Stručnjaci UN-a kažu da je blokada oblik “kolektivnog kažnjavanja” za oko 2 miliona ljudi u ovom dijelu svijeta.

Međutim, čak i najtraženiji luksuzni proizvodi naći će svoj put u ovo područje. Glavni konkurent “PS5”, Microsoftov “Xbox Series X“, također je dostupan u Gazi, iako ima veoma malo kupaca.

Vezane vijesti

Ogroman rast izvoza namještaja iz Bosne i Hercegovine

I pored cjelokupne, prvenstveno političke situacije u Bosni i Hercegovini, privrednici iz naše države su očito pronašli način…

Udarac u leđa Rusiji: Evropa pronašla novi izvor gasa

“Gas iz Turske će se slati u Evropu”, rekao je danas ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Dionmez…

Nakon jestivog ulja i žita, svijetu prijeti i nestašica kompjuterskih čipova

Kina je na posjetu visoke američke političarke Nancy Pelosi Tajvanu vrlo brzo odgovorila protivmjerama. Pored vojnih manevara, Kina…
Total
1
Share