Nemate gdje kupiti “PlayStation 5”? Postoje zalihe… u Gazi

Igraće konzole @Twitter

Za pojas Gaze svi znamo i uz njega većinom vežemo česta bombardovanja Palestinskih naselja, kao i nestašicu osnovnih životnih potrepština i lijekova.

Međutim, ovaj dio svijeta uoči Božića ima dosta zaliha robe za kojima ostatak svijeta žudi, jer ih je trenutno teško pronaći, a riječ je o potpuno novim “PlayStation 5” (PS5) igraćim konzolama.

Globalna kriza lanca snabdijevanja, u kombinaciji sa nedostatkom poluprovodnika, koji su osnova kompjuterskih čipova koji se koriste u izradi konzole, učinila je ovaj uređaj zaista rijetkim u redovnoj prodaji bilo gdje širom svijeta.

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito

Iako se može naći kao “polovna” ili ukradena, PS5 je toliko rijetka da često košta i mnogo više od standardne maloprodajne cijene.

U centru Gaze cijena je također znatno iznad zvanične cijene, ali se zato nova može vidjeti u nekim lokalnim izlozima tehničke robe.

Prve PS5 konzole stigle su prokrijumčarene u pojas Gaze tokom aprila, i to iz Dubaija. Prvo su rastavljene, zatim su u komadima unešene kroz Egipat, te su ponovo sastavljene u Gazi. prodaju se po cijeni od čak 1.400 eura.

Najveći zatvor na svijetu

Gaza je neobično mjesto za zalihe PS5 konzola. Naime, Izrael i Egipat, pozivajući se na sigurnosne mjere, godinama blokiraju ovo područje, a stanovnici ga nazivaju “najvećim zatvorom na svijetu” zbog njihove nemogućnosti da slobodno putuju.

Izrael redovno spriječava ulazak robe, od cementa do baterija i medicinske opreme, u Gazu, tvrdeći da bi ih vojna grupa Hamas mogla koristiti za pravljenje improvizovanih raketa. Stručnjaci UN-a kažu da je blokada oblik “kolektivnog kažnjavanja” za oko 2 miliona ljudi u ovom dijelu svijeta.

Međutim, čak i najtraženiji luksuzni proizvodi naći će svoj put u ovo područje. Glavni konkurent “PS5”, Microsoftov “Xbox Series X“, također je dostupan u Gazi, iako ima veoma malo kupaca.

Vezane vijesti

Tamo gdje političari brinu o svojim građanima niže su cijene goriva

Građani susjedne države ponovo su dočekali niže cijene goriva na benzinskim pumpama. Tako je nakon intervencije Vlade Hrvatske…

Iran snižava cijenu nafte kako bi se takmičio sa Rusijom

Iran je primoran sniziti cijenu svoje ionako jeftine nafte kako bi ostao konkurentan Rusiji, odnosno njenom izvozu u…

Saudijska Arabija će uvoziti meso i mlijeko iz Srbije nakon 40 godina pauze

Saudijska uprava za hranu i lijekove odobrila je uvoz govedine, mlijeka i mliječnih proizvoda iz Srbije, potvrdilo je…
Total
0
Share