Nestašica pšenice i uglja u Ukrajini

Kombajn u žitnom polju @pixabay.com

Bivši zamjenik premijera Ukrajine Pavel Rosenko rekao je da je oko 80 posto rezervi pšenice izvezeno iz zemlje, a da su rezerve uglja dostigle historijski minimum.

“Prema zvaničnim podacima, trgovci su iz Ukrajine ove godine izvezli čak 80% novog uroda žita. Sva preostala pšenica koju koristimo nalazi se zapravo u obliku raznih proizvoda”, navodi Rosenko.

On je naglasio da čak i “tokom rata 2014-2016” rezerve uglja u Ukrajini nikada nisu bile manje od 1,5 miliona tona.

S druge strane, prema navodim državnih vlasti, trenutno se u ukrajinskim skladištima nalazi oko 300 hiljada tona uglja, i to sve zahvaljujući pojedinim biznismenima koji su “uvezli nekoliko brodova ​​uglja”.

Ranije je ukrajinska vlada zabranila uvoz ruske raži, pšenice, suncokretovog ulja i druge robe, a sve kao odgovor na rusku umješanost u rat na istoku Ukrajine i “okupaciju” poluostrva Krim.

Vezane vijesti

Centralna banka Rusije prelazi sa “SWIFT”-a na “SPFS”

“Centralna banka Rusije” saopštila je danas da je bankarski sistem u zemlji na stabilnom nivou, a prenos finansijskih…

Rusija: Vina iz Srbije mogu zamijeniti ona iz ostatka Evrope

Srbijanska vina mogu djelimično zamijeniti evropska vina na ruskom tržištu, saopštio je direktor Unije vinara Rusije, Valerij Ipatov.…

Evropska unija pronašla zamjenu za ruski gas

Nakon četiri mjeseca potpune ruske vojne invazije na Ukrajinu, Norveška će povećati proizvodnju i isporuku prirodnog gasa Evropskoj…
Total
0
Share