Nevjerovatno novo EU pravilo sa poklopcima plastičnih boca

Poklopci plastičnih boca @pixabay.com

Prve plastične boce sa novim poklopcima na tržištu će se naći od aprila. To bi trebalo rezultirati manjim plastičnim otpadom u okolišu.

EU zahtijeva da plastične boce imaju fiksni poklopac do 2024. godine. Budući da se poklopac više neće moći odvojiti od boce, trebalo bi da bude manje plastičnog otpada.

Plastične boce sa čvrsto pričvršćenim poklopcem postoje već dugo u inostranstvu. Prve reakcije kupaca su negativne, jer je za njih takav poklopac nepraktičan.

Ogromni troškovi prilagođavanja

Industrija pića u EU se također žali na visoke troškove promjene vrste poklopaca na ambalaži, a troškovi sežu i do vrijednosti od 8,7 milijardi eura.

S druge strane iz “Svjetske organizacije za zaštitu prirode” (WWF), navode da plastični poklopci čine samo 0,8 posto prikupljenog plastičnog otpada. “Greenpeace” također ne vjeruje da će novi poklopac riješiti problem otpada.

Vezane vijesti

Milionska zarada: Bosna i Hercegovina izvozi sirovu naftu u Srbiju

Ukupno četiri miliona i 800.000 litara sirove nafte izvađene iz istražnih bušotina na području opštine Bosanski Šamac izvoziće…

Rusija: Vina iz Srbije mogu zamijeniti ona iz ostatka Evrope

Srbijanska vina mogu djelimično zamijeniti evropska vina na ruskom tržištu, saopštio je direktor Unije vinara Rusije, Valerij Ipatov.…

Počelo je: Rusija pokušava prodati naftu Indiji uz ogroman popust

Rusija je spremna dati Indiji velike popuste na naftu zbog međunarodnog pritiska i pada potražnje za ruskim sirovinama…
Total
0
Share