Njemačka: Bespovratnih 20.000 eura mladima ispod 18 godina

Mlade osobe @unsplash.com

“Grunderbe” je naziv programa koji bi trebao mladim osobama u Njemačkoj obezbijediti novac ukoliko isti nisu u stanju obezbijediti od svojih roditelja, a sve kako bi kvalitetno počeli svoj život. Plan je izradio njemački institut za ekonomska istraživanja u Berlinu.

Mlade osobe u Njemačkoj koje ne naslijede ništa od svojih roditelja mogle bi dobiti državni “paket podrške” od 20.000 eura. Taj novac se zatim može potrošiti na bilo šta, na studiranje, stanovanje ili na pokretanje posla.

Prosperitet za sve

Stefan Bach, jedan od kreatora ovog programa, opravdavao je svoje stavove činjenicom da “ako želimo stvoriti prosperitet za sve u doglednoj budućnosti, moramo ispraviti trenutnu nejednakost, tako što ćemo je preraspodijeliti onima koji to treba, finansirajući ih od strane države“.

Prema Bachu, oko 750.000 mladih Nijemaca napuniće uskoro 18 godina, a ako bi se takav plan sproveo u djelo, to bi državu koštalo ukupno 22,6 milijardi eura.

Kako sve ovo finansirati?

Prema Bachovim riječima, povećanje poreza na nasljedstvo bio bi glavni novčani izvor za start-up, odnosno reforma oporezivanja naslijeđa superbogatih Nijemaca, kao i reforma poreza na imovinu.

I u Njemačkoj postoji jako izražen jaz između bogatih i siromašnih, gdje najbogatijih 10% Nijemaca posjeduje čak 67% imovine.

Vezane vijesti

Proizvođač dronova “Bayraktar” ismijao rusko “moćno lasersko oružje”

Selcuk Bayraktar, koji sa svojim bratom Halukom vodi istanbulsku kompaniju “Baykar”, kaže da je upotreba dronova u ukrajinskom…

Evropa se treba pripremiti za zimu bez ruskog gasa

Šef Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol savjetovao je Evropu da se hitno pripremi na potpuni prekid isporuke…

Skener otiska prsta uskoro na bankovnim karticama

Stručnjaci kompanije “Samsung” pronašli su način da integrišu senzor otiska prsta u bankovnu karticu kombinujući ga sa sigurnosnim…
Total
1
Share