Njemačka smatra da je poželjno vratiti Rusiju u “G7”

Karta Rusije @Twitter

Član njemačkog Bundestaga za vanjsku politiku iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i bivši zamjenik šefa stranke, Ralf Stegner, nazvao je poželjnim povratak Rusije u “G7”.

“Što se tiče realnog stanja, to se može dogoditi samo kada napredujemo u pitanjima o kojima se danas razgovara“, objasnio je Stagner za ruske medije, napominjući da je to njegova lična procjena.

Ruska aneksija Krima

Prema Stegnerovim riječima, mora se uzeti u obzir i promjena vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), uprkos svim kontradiktornostima između njemačke i američke strane, “nagomilanim zbog perioda vladavine” bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Rusija je bila članica “G8” do aneksije Krima u martu 2014. godine. Nakon toga su lideri ostalih zemalja “G8” – Francuske, Velike Britanije, SAD, Njemačke, Japana, Italije i Kanade – odbili da dođu na samit u Sočiju. Umjesto toga, održali su sastanak u Briselu bez učešća Moskve. Također je odlučeno da se umjesto “G8”, ubuduće sastanci održavaju u formatu “G7“.

Vezane vijesti

Biden zabranio isporuku dolarskih novčanica Rusiji

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je danas dekret o zabrani prodaje ili druge isporuke dolarskih novčanica Rusiji. Prema…

Erdogan: “Ako Bog da, inflacija će pasti”

Turska lira nastavlja da bilježi negativne brojke, ali predsjednik Erdogan i dalje insistira na svojoj politici nepodizanja kamatnih…

Rast cijena nafte i do 380 dolara po barelu, gorivo ide na 10 maraka

Analitičari “JP Morgan Chase”, jedne od najvećih američkih banaka, kažu da bi cijene nafte mogle porasti na 380…
Total
9
Share