Njemačka smatra da je poželjno vratiti Rusiju u “G7”

Karta Rusije @Twitter

Član njemačkog Bundestaga za vanjsku politiku iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i bivši zamjenik šefa stranke, Ralf Stegner, nazvao je poželjnim povratak Rusije u “G7”.

“Što se tiče realnog stanja, to se može dogoditi samo kada napredujemo u pitanjima o kojima se danas razgovara“, objasnio je Stagner za ruske medije, napominjući da je to njegova lična procjena.

Ruska aneksija Krima

Prema Stegnerovim riječima, mora se uzeti u obzir i promjena vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), uprkos svim kontradiktornostima između njemačke i američke strane, “nagomilanim zbog perioda vladavine” bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Rusija je bila članica “G8” do aneksije Krima u martu 2014. godine. Nakon toga su lideri ostalih zemalja “G8” – Francuske, Velike Britanije, SAD, Njemačke, Japana, Italije i Kanade – odbili da dođu na samit u Sočiju. Umjesto toga, održali su sastanak u Briselu bez učešća Moskve. Također je odlučeno da se umjesto “G8”, ubuduće sastanci održavaju u formatu “G7“.

Vezane vijesti

Ironija: Rublja postala najjača svjetska valuta od početka godine

Rublja je nastavila da raste u odnosu na dolar u srijedu kada je Moskovska berza ponovo otvorena nakon…

Evropa je postala najveći uvoznik američke nafte

Evropa je pretekla Aziju i postala najveći kupac američke nafte, prenosi “Bloomberg”. U periodu januar-maj, Evropa je kupovala…

I Putin “voli” novac: “Rusko-njemačka energetska saradnja je prioritet”

Rusko-njemačka energetska saradnja prioritet je Moskve, koja Berlin vidi kao jednog od svojih glavnih partnera, kazao je danas…
Total
9
Share