Ogroman rast izvoza namještaja iz Bosne i Hercegovine

Fabrika namještaja @dezen.ba

I pored cjelokupne, prvenstveno političke situacije u Bosni i Hercegovini, privrednici iz naše države su očito pronašli način kako zaobići sve barijere i unaprijediti izvoz namještaja do granica u kojima je ovo postala jedna od “najznačajnijih izvoznih djelatnosti” u BiH.

Prema nedavno objavljenim podacima, izvoz namještaja iz Bosne i Hercegovine u 2021. godini iznosio je čaj 1 milijardu i 252 miliona KM, što predstavlja rekordan iznos od kada se vrše statistički podaci.

Vlastiti brendovi

Osim klasičnog izvoza namještaja, pojedine bosanskohercegovačke kompanije, između ostalog, rade i za svjetske gigante u ovoj oblasti, poput švedskog giganta “IKEA“, a mnoge od domaćih kompanija su uspjele izgraditi i zapažene vlastite prodajne brendove.

Još jedna pozitivna činjenica u svemu jeste i da se namještaj iz Bosne i Hercegovine izvozi uglavnom u države Evropske unije, gdje je na prvom mjestu Njemačka, sa izvezenom robom u vrijednosti od 312 miliona KM, zatim Hrvatska sa 103 miliona KM, te Italija sa 75 miliona KM.

Vezane vijesti

“Bloomberg”: Rusija će ove godine zaraditi 321 milijardu dolara od prodaje energenata

Uprkos sankcijama Rusiji, Moskva bi 2022. godine mogla zaraditi 321 milijardu dolara od prodaje nafte i gasa, što…

Velika nestašica motornih ulja u Rusiji, kamionski saobraćaj u problemima

U Rusiji postoji nedostatak visokokvalitetnih motornih ulja za automobile, objavila je “Izvestija” pozivajući se na pismo Nacionalne automobilske…

Orban ostao bez novca: Mađarska uvodi porez na prihod od kamata na depozite

Mađarska očekuje da će porezne i regulatorne promjene koje su upravo stupile na snagu povećati potražnju za obveznicama…
Total
0
Share