Pandemija oborila cijene nafte zbog otkazivanja letova širom svijeta

Pogonska goriva na benzinskim pumpama @pixabay.com

Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što su avioprevoznici otkazali na hiljade letova za Sjedinjene Američke Države (SAD) tokom božićnih praznika zbog porasta zaraze virusom Covid-19.

Termini za sirovu naftu “West Texas Intermediate” pali su za 97 centi, ili 1,3 posto, na 72,82 dolara po barelu, nakon što su ranije dostigli najnižu vrijednost od 72,71 dolara po barelu.

Sirova nafta “Brent” oslabila je 24 centa, ili 0,3 posto, na 75,90 dolara po barelu, nakon pada od 0,92 posto u petak.

Oba ugovora porasla su za 3 do 4% prošle sedmice, nakon što su prvi podaci sugerisali da bi “Omikron” soj Covid-19 mogao uzrokovati blaže bolesti. Međutim, visoko prenosiva varijanta uzrokuje nagli porast broja slučajeva Covid-19 u svijetu.

Oprez na tržištu nafte

U posljednja tri dana hiljade putnika ostalo je “nasukano” nakon što su američke aviokompanije otkazale letove zbog nedostatka osoblja u kontekstu virusa korona.

“Manje putovanja jednako je nižoj ekonomskoj aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što odgovara i nižem WTI-u, američkoj referentnoj nafti”, kazao je Jeffrey Halley, poznati ekonomski analitičar.

“Tržišta nafte generalno ostaju oprezna u pogledu kratkoročne potražnje“, dodao je.

Vezane vijesti

Nakon jestivog ulja i žita, svijetu prijeti i nestašica kompjuterskih čipova

Kina je na posjetu visoke američke političarke Nancy Pelosi Tajvanu vrlo brzo odgovorila protivmjerama. Pored vojnih manevara, Kina…

Nakon sinoćnjeg “oštrog” skoka: Cijene nafte ponovo u padu

Cijene nafte na svjetskim tržištima danas su ponovo pale u ranoj trgovini nakon što su sinoć porasle za…

Isušeno jezero u Izraelu biće napunjeno vodom iz Sredozemnog mora

Klimatske promjene i loše upravljanje hidrografskom mrežom doveli su do nestanka nekoliko izvora pitke vode na Bliskom istoku…
Total
1
Share