Pandemija oborila cijene nafte zbog otkazivanja letova širom svijeta

Pogonska goriva na benzinskim pumpama @pixabay.com

Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što su avioprevoznici otkazali na hiljade letova za Sjedinjene Američke Države (SAD) tokom božićnih praznika zbog porasta zaraze virusom Covid-19.

Termini za sirovu naftu “West Texas Intermediate” pali su za 97 centi, ili 1,3 posto, na 72,82 dolara po barelu, nakon što su ranije dostigli najnižu vrijednost od 72,71 dolara po barelu.

Sirova nafta “Brent” oslabila je 24 centa, ili 0,3 posto, na 75,90 dolara po barelu, nakon pada od 0,92 posto u petak.

Oba ugovora porasla su za 3 do 4% prošle sedmice, nakon što su prvi podaci sugerisali da bi “Omikron” soj Covid-19 mogao uzrokovati blaže bolesti. Međutim, visoko prenosiva varijanta uzrokuje nagli porast broja slučajeva Covid-19 u svijetu.

Oprez na tržištu nafte

U posljednja tri dana hiljade putnika ostalo je “nasukano” nakon što su američke aviokompanije otkazale letove zbog nedostatka osoblja u kontekstu virusa korona.

“Manje putovanja jednako je nižoj ekonomskoj aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što odgovara i nižem WTI-u, američkoj referentnoj nafti”, kazao je Jeffrey Halley, poznati ekonomski analitičar.

“Tržišta nafte generalno ostaju oprezna u pogledu kratkoročne potražnje“, dodao je.

Vezane vijesti

Kriza đubriva dovest će do još većih cijena hrane u Evropi

Evropa je najteže pogođena krizom cijena plina, koja je primorala fabrike đubriva da smanje proizvodnju, prenosi “Bloomberg”. Godišnja…

Skupa greška koju turisti čine kada plaćaju karticom u inostranstvu

Dio zadovoljstva putovanja proizlazi iz novih iskustava koja imamo na mjestima koja posjećujemo, piše “CNN”. Ali kada smo…

Njemačka ekonomija vuče Evropu “prema dnu”, traži se hitna promjena kursa

Članak njemačkog portala “Deutsche Wirtschafts Nachrichten” naglašava da Evropa doživljava ozbiljnu krizu i da trpi gubitke jer se…
Total
0
Share