Pandemija oborila cijene nafte zbog otkazivanja letova širom svijeta

Pogonska goriva na benzinskim pumpama @pixabay.com

Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što su avioprevoznici otkazali na hiljade letova za Sjedinjene Američke Države (SAD) tokom božićnih praznika zbog porasta zaraze virusom Covid-19.

Termini za sirovu naftu “West Texas Intermediate” pali su za 97 centi, ili 1,3 posto, na 72,82 dolara po barelu, nakon što su ranije dostigli najnižu vrijednost od 72,71 dolara po barelu.

Sirova nafta “Brent” oslabila je 24 centa, ili 0,3 posto, na 75,90 dolara po barelu, nakon pada od 0,92 posto u petak.

Oba ugovora porasla su za 3 do 4% prošle sedmice, nakon što su prvi podaci sugerisali da bi “Omikron” soj Covid-19 mogao uzrokovati blaže bolesti. Međutim, visoko prenosiva varijanta uzrokuje nagli porast broja slučajeva Covid-19 u svijetu.

Oprez na tržištu nafte

U posljednja tri dana hiljade putnika ostalo je “nasukano” nakon što su američke aviokompanije otkazale letove zbog nedostatka osoblja u kontekstu virusa korona.

“Manje putovanja jednako je nižoj ekonomskoj aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što odgovara i nižem WTI-u, američkoj referentnoj nafti”, kazao je Jeffrey Halley, poznati ekonomski analitičar.

“Tržišta nafte generalno ostaju oprezna u pogledu kratkoročne potražnje“, dodao je.

Vezane vijesti

Država u kojoj cijeli mjesec neograničenog prevoza košta 9 eura

Cijeli mjesec neograničenog prevoza za samo 9 eura. To je vrijednost propusnice za lokalni i regionalni javni prijevoz…

Rusi žele Ukrajincima prodavati struju iz okupirane ukrajinske elektrane

Zamjenik ruskog premijera Marat Husnulin, koji je posjetio okupirane teritorije, ponudio je Ukrajini da kupuje električnu energiju iz…

“Raiffeisen banka” namjerava uskoro napustiti Rusiju

“Raiffeisen banka International” (RBI) namjerava uskoro napustiti Rusiju, izjavile su za “Reuters” dvije osobe bliske situaciji u ovoj…
Total
1
Share