Rastu cijene goriva, slijede poskupljenja osnovnih životnih namirnica

Pogonska goriva na benzinskim pumpama @pixabay.com

Cijene sirove nafte ponovo rastu na svijetskim tržištima, što se kao po automatizmu vrlo brzo odražava na domaće bosanskohercegovačko tržište, pa je početak 2022. godine donio već nekoliko povećanja cijena.

U entitetu Republika Srpska (RS), cijene pogonskih goriva rastu već drugi put ove godine, a najnovije povećanje bilježi se u iznosima od skoro 10 feninga, što se itekako odražava na krajnje potrošače.

Međutim, kao po nekom pravilu, povećanje cijena pogonskih goriva vjerovatno će izazvati lančanu reakciju poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Glavni pokretač ekonomije

Bosna i Hercegovina je veliki uvoznik naftnih derivata i to uzima svoj danak, koji, nažalost, plaćaju krajnji potrošači“, kazala je za “Nezavisne” Murisa Marić, izvršna direktorica prijedorskog Udruženja građana “DON”.

Marićeva navodi da se čak niti u ovom slučaju “ne vidi kraj poskupljenjima”, jer je gorivo glavni pokretač ekonomije i cjelokupne proizvodnje.

Vezane vijesti

Država u kojoj cijeli mjesec neograničenog prevoza košta 9 eura

Cijeli mjesec neograničenog prevoza za samo 9 eura. To je vrijednost propusnice za lokalni i regionalni javni prijevoz…

Njemačka: Bespovratnih 20.000 eura mladima ispod 18 godina

“Grunderbe” je naziv programa koji bi trebao mladim osobama u Njemačkoj obezbijediti novac ukoliko isti nisu u stanju…

I to je moguće: Kesica čipsa košta 11 eura

Video snimci degustacije “Takis” čipsa bili su u trendu na društvenim mrežama u protekloj godini. Napravljeni od kukuruza…
Total
0
Share