Rastu cijene goriva, slijede poskupljenja osnovnih životnih namirnica

Pogonska goriva na benzinskim pumpama @pixabay.com

Cijene sirove nafte ponovo rastu na svijetskim tržištima, što se kao po automatizmu vrlo brzo odražava na domaće bosanskohercegovačko tržište, pa je početak 2022. godine donio već nekoliko povećanja cijena.

U entitetu Republika Srpska (RS), cijene pogonskih goriva rastu već drugi put ove godine, a najnovije povećanje bilježi se u iznosima od skoro 10 feninga, što se itekako odražava na krajnje potrošače.

Međutim, kao po nekom pravilu, povećanje cijena pogonskih goriva vjerovatno će izazvati lančanu reakciju poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Glavni pokretač ekonomije

Bosna i Hercegovina je veliki uvoznik naftnih derivata i to uzima svoj danak, koji, nažalost, plaćaju krajnji potrošači“, kazala je za “Nezavisne” Murisa Marić, izvršna direktorica prijedorskog Udruženja građana “DON”.

Marićeva navodi da se čak niti u ovom slučaju “ne vidi kraj poskupljenjima”, jer je gorivo glavni pokretač ekonomije i cjelokupne proizvodnje.

Vezane vijesti

Cijena kafe na najvišem nivou u posljednjih 10 godina

Prošla godina bila je teška za brazilsku žetvu kafe, jer su cijene naglo porasle nakon suše i naknadnog…

“Royal Jordanian” pokreće letove za Sarajevo

Jordanski nacionalni avioprevoznik “Royal Jordanian” uvest će ovog ljeta novu sezonsku liniju između Amana i Sarajeva. Letovi će…

Ogromni brojevi sa kojima Kina “finansira” ruski rat u Ukrajini

U 12 mjeseci od ruske invazije na Ukrajinu, događaja koji je poremetio energetska tržišta širom svijeta, apetit Kine…
Total
1
Share