Republika Srpska može i bez novca iz Njemačke, okrenimo se BRICS-u

Zgrada Vlade RS u Banjaluci @tvk3.info

Obustavivši u srijedu 9. augusta četiri velika infrastrukturna projekta u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), vrijedna preko 100 miliona eura, Njemačka je više nego očito odlučila “kazniti” ovaj dio Bosne i Hercegovine zbog antiustavnog djelovanja njene vlasti, ali i sve češće secesionističke politike entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

Vladajući političari u ovom dijelu BiH sankcije Njemačke većinom smatraju urotom zapada, podstaknute uticajima ambasada u BiH, posebno američke i njenog ambasadora Michaela Murphyija.

Danas su na sličnom tragu i poruke iz Fiskalnog savjeta bh. entiteta RS u kojima se navodi da odluka Njemačke o obustavljanju investiciono-profitabilnih projekata nema nikakve ekonomske logike.

Tržište BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika)

“Ima kapitala i bez njemačkog kapitala u svijetu i zbog toga ne treba biti previše orijentisan na jedno tržište. Velika tržišta kakvo je kinesko, indijsko, rusko i brazilsko bi ovoj zemlji dobro došla”, poručio je u izjavi za “RTRS” Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta RS.

Krajišnik navodi da kapital ne poznaje granice, odnosno da će aktuelne geopolitičke odluke, poput ove iz Njemačke, biti i proći.

“Njemačka generalno u posljednje dvije godine donosi čudne ekonomske odluke, koje štete njenoj vlastitoj privredi“, zaključio je na kraju predsjednik Fiskalnog savjeta RS.

Vezane vijesti

“Gazprom” je šokirao svijet količinama rezervi prirodnog gasa

Prеdѕjеdnіk Uрrаvnоg оdbоrа kоmраnіје “Gazprom”, Vіktоr Zubkоv, kazao je tоkоm “Ѕvеruѕkоg fоrumа” kоmраnіја zа vаđеnје gаѕа da će…

Skener otiska prsta uskoro na bankovnim karticama

Stručnjaci kompanije “Samsung” pronašli su način da integrišu senzor otiska prsta u bankovnu karticu kombinujući ga sa sigurnosnim…

Totalni kolaps: Ruski prihodi od nafte pali za skoro 50 posto

Prihodi ruske vlade od nafte pali su za skoro 50% u prvih pet mjeseci 2023. godine, izjavio je…
Total
0
Share