Republika Srpska u grčevitoj potrazi za novcem

Zora Vidović @YouTube

Iako iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) često možemo čuti osporavanja većine državnih institucija, ovaj put manji bh. entitet polaže sve nade u Sud BiH koji je donio pravosnažnu presudu kojom je, po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) dužna isplatiti 30 miliona KM.

Podsjetimo, upravo ovaj dio Bosne i Hercegovine tek se mora izboriti sa isplatom najveće rate vanjskog duga od 330 miliona KM koja dospjeva na naplatu krajem ovog mjeseca, te je žurba vlasti u RS po pitanju “sakupljanja” novca i više nego očigledna.

Republika Srpska “između” bankrota, plata i penzija

Federacija “troši” novac RS

Zora Vidović, ministrica finansija RS, još je ranije navela da očekuje da će ovaj bh. entitet još ove godine dobiti svojih 30 miliona KM sa kamatama, jer je to, kako je navela, “definisano pravosnažnom presudom Suda BiH“.

“Očekujemo da sve konačno bude riješeno i da RS 11. juna bude doznačeno 30 miliona KM“, kazala je za “Glas Srpske” ministrica Vidović, podsjetivši da je zapravo riječ o novcu koji je raspodjelom pripao Federaciji BiH, a trebao je entitetu RS.

Vezane vijesti

“Zaobišla nas je dijaspora”: Zlato u BiH više nema ko da kupuje

Koliko je krizna godina u prodaji zlata u Bosni i Hercegovini, možda najbolje pokazuju primjeri iz nekoliko bh.…

Rusija pripremila novo iznenađenje za strane kompanije koje žele da napuste zemlju

Nekoliko izvora upoznatih sa planovima koje je izradilo rusko ministarstvo finansija kaže da će Rusija uvesti porez od…

Usred rata Rusija gradi infrastrukturni megaprojekat vrijedan 30 milijardi dolara

U Ruѕіјі је u nаrеdnіm gоdіnаmа рlаnіrаnа rеаlіzасіја nоvоg іnfrаѕtrukturnоg mеgарrојеktа – Јugоzараdnе brzе сеѕtе, kоја ćе роvеzіvаtі…
Total
0
Share