RS se zadužuje na Bečkoj berzi kako bi s Kinezima gradila dvije hidroelektrane

Upravna zgrada Elektroprivrede RS @Twitter

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) dala je zeleno svjetlo Elektroprivredi RS tog entiteta odobrenje za izdavanje obveznica na Bečkoj berzi.

Na ovaj način, ERS planira izdati dužničke papire u januaru 2022. godine, informacija je koju je jučer objavio Radovan Višković, premijera RS.

Pojedini bh. mediji su još u okŧobru najavili da Elektroprivreda RS planira izdati obveznice u vrijednosti od 140 miliona eura na Bečkoj berzi, kako bi prikupila sredstava za izgradnju dvije hidroelektrane, HE Bistrica i HE Dabar.

Kinezi ulažu većinu novca

Od ukupno navedenog iznosa, RS će pokriti 15 posto troškova za izgradnju ove dvije hidroelektrane, čija je ukupna invesŧicija vrijedna 661 milion KM.

HE Bistricu bi trebala gradiŧi “China National Aero-technology International Engineering Corporation“, dok će HE Dabar graditi još jedna kineska kompanija, “China Enegy Ghezouba Group“.

Vezane vijesti

Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi počela je sa radom

Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi, smještena u portugalskoj regiji Alqueva, na jezeru brane, počela je u ponedjeljak…

Državni činovnici na svim nivoima maksimalno se trude građanima BiH zakomplikovati život

Koliko je komplikovana državna struktura Bosne i Hercegovine, odnosno koliko su domaći propisi zbunjujući i destimulativni po bilo…

Ruske vlasti dozvolile Ukrajincima da ne vraćaju dugove po kreditima

Rusi nastavljaju sa praksom mijenjanja tabli i putokaza, pa su tako danas na ulazu u južni ukrajinski grad…
Total
0
Share