Rusi bijesni jer Bosna i Hercegovina ima veću prosječnu plaću

Prazna učionica @danas.ba/ilustracija

Danas u svijetu postoji oko 200 država koje su zvanično priznate od Ujedinjenih nacija (UN), ali se Rusija nalazi tek na 54. mjestu po visini prosječne plaće u obrazovnom sektoru.

Ruski portal “Vologda poisk” navodi da je sramota za ovu “supersilu” nalaziti se u društvu Senegala, Bangladeša ili Kirgistana, pogotovo jer je Rusija evropska država sa nebrojenim prirodnim pogatstvima i obrazovanim stanovništvom.

Na svjetskoj rang listi prosječnih plaća u obrazovnom sektoru, koju je objavila ruska agencija “VisaSam.ru” na osnovu rezultata iz prve polovine 2021. godine, Rusija nije našla mjesto čak ni među prvih 50 država svijeta.

Ono što je očito posebno navuklo bijes spomenutog ruskog portala jeste da se na jednoj poziciji ispred Rusije, na 53. mjestu, nalazi “bivša Jugoslavenska republika Bosna i Hercegovina“, koja “uprkos nedostatku sirovinske baze, velikoj nezaposlenosti i ogromnoj korupciji” ima prosječnu mjesečnu plaću nastavnika od 822 dolara, dok je u Rusiji ista tek 788 dolara.

“Prkosna od sna…”

Stepenicu ispod Rusije, na 55. mjestu, nalazi se azijska država Malezija, koja je prije samo tridesetak godina bila poznata po velikim rezervama gume, a sada po prosječnoj plaći zaostaje za Rusijom svega 35 dolara mjesečno.

“A ako imamo takve ‘divove’ svjetske ekonomije kao naše ‘susjede’ u prosječnoj plaći u obrazovnom sektoru, onda nije teško zamisliti kakva nepremostiva prepreka dijeli Rusiju od prvih 10 država sa ove liste”, zaključuje ruski portal “Vologda poisk“.

Vezane vijesti

Skener otiska prsta uskoro na bankovnim karticama

Stručnjaci kompanije “Samsung” pronašli su način da integrišu senzor otiska prsta u bankovnu karticu kombinujući ga sa sigurnosnim…

Koliko je život u Rusiji poskupio za samo sedam dana

Najnoviji podaci pokazuju da je u Rusiji svakodnevni život sve skuplji. Cijene hrane su posljednjih sedmica naglo skočile,…

Znate li šta naziv čokoladice “Twix” zapravo znači!?

Čokoladice “Twix” dio su naših života već 56 godina, ali je nedavno jedan stari tvit na društvenim mrežama…
Total
0
Share