Rusi bijesni jer Bosna i Hercegovina ima veću prosječnu plaću

Prazna učionica @danas.ba/ilustracija

Danas u svijetu postoji oko 200 država koje su zvanično priznate od Ujedinjenih nacija (UN), ali se Rusija nalazi tek na 54. mjestu po visini prosječne plaće u obrazovnom sektoru.

Ruski portal “Vologda poisk” navodi da je sramota za ovu “supersilu” nalaziti se u društvu Senegala, Bangladeša ili Kirgistana, pogotovo jer je Rusija evropska država sa nebrojenim prirodnim pogatstvima i obrazovanim stanovništvom.

Na svjetskoj rang listi prosječnih plaća u obrazovnom sektoru, koju je objavila ruska agencija “VisaSam.ru” na osnovu rezultata iz prve polovine 2021. godine, Rusija nije našla mjesto čak ni među prvih 50 država svijeta.

Ono što je očito posebno navuklo bijes spomenutog ruskog portala jeste da se na jednoj poziciji ispred Rusije, na 53. mjestu, nalazi “bivša Jugoslavenska republika Bosna i Hercegovina“, koja “uprkos nedostatku sirovinske baze, velikoj nezaposlenosti i ogromnoj korupciji” ima prosječnu mjesečnu plaću nastavnika od 822 dolara, dok je u Rusiji ista tek 788 dolara.

“Prkosna od sna…”

Stepenicu ispod Rusije, na 55. mjestu, nalazi se azijska država Malezija, koja je prije samo tridesetak godina bila poznata po velikim rezervama gume, a sada po prosječnoj plaći zaostaje za Rusijom svega 35 dolara mjesečno.

“A ako imamo takve ‘divove’ svjetske ekonomije kao naše ‘susjede’ u prosječnoj plaći u obrazovnom sektoru, onda nije teško zamisliti kakva nepremostiva prepreka dijeli Rusiju od prvih 10 država sa ove liste”, zaključuje ruski portal “Vologda poisk“.

Vezane vijesti

“Prevarili su nas”: Pilećeg mesa zapravo nikada nije nedostajalo!?

Ukidanje carina Evropske unije na pojedine ukrajinske proizvode dovelo je do porasta uvoza peradi od čega je uglavnom…

Italija zatvara luke za ruske brodove, neće im pomoći niti “promjena zastave”

U sklopu evropskih sankcija protiv Ruske Federacije, Italija od 17. aprila zatvara svoje pomorske luke za ruske brodove.…

“Aerodrom Sarajevo” dostigao brojeve putnika prije pandemije

“Aerodrom Sarajevo” je u prvom mjesecu ove godine prevezao 56.521 putnika, što predstavlja tek 3,2% manje putnika u…
Total
26
Share