Rusi bijesni jer Bosna i Hercegovina ima veću prosječnu plaću

Prazna učionica @danas.ba/ilustracija

Danas u svijetu postoji oko 200 država koje su zvanično priznate od Ujedinjenih nacija (UN), ali se Rusija nalazi tek na 54. mjestu po visini prosječne plaće u obrazovnom sektoru.

Ruski portal “Vologda poisk” navodi da je sramota za ovu “supersilu” nalaziti se u društvu Senegala, Bangladeša ili Kirgistana, pogotovo jer je Rusija evropska država sa nebrojenim prirodnim pogatstvima i obrazovanim stanovništvom.

Na svjetskoj rang listi prosječnih plaća u obrazovnom sektoru, koju je objavila ruska agencija “VisaSam.ru” na osnovu rezultata iz prve polovine 2021. godine, Rusija nije našla mjesto čak ni među prvih 50 država svijeta.

Ono što je očito posebno navuklo bijes spomenutog ruskog portala jeste da se na jednoj poziciji ispred Rusije, na 53. mjestu, nalazi “bivša Jugoslavenska republika Bosna i Hercegovina“, koja “uprkos nedostatku sirovinske baze, velikoj nezaposlenosti i ogromnoj korupciji” ima prosječnu mjesečnu plaću nastavnika od 822 dolara, dok je u Rusiji ista tek 788 dolara.

“Prkosna od sna…”

Stepenicu ispod Rusije, na 55. mjestu, nalazi se azijska država Malezija, koja je prije samo tridesetak godina bila poznata po velikim rezervama gume, a sada po prosječnoj plaći zaostaje za Rusijom svega 35 dolara mjesečno.

“A ako imamo takve ‘divove’ svjetske ekonomije kao naše ‘susjede’ u prosječnoj plaći u obrazovnom sektoru, onda nije teško zamisliti kakva nepremostiva prepreka dijeli Rusiju od prvih 10 država sa ove liste”, zaključuje ruski portal “Vologda poisk“.

Vezane vijesti

Cijena nafte “Brent” dostigla rekordnih 139 dolara iz 2008. godine

Cijena nafte je porasla na najviši nivo od 2008. godine, dostigavši ​​139 dolara po barelu, nakon izvještaja o…

Rusija izgubila pristup stotinama milijardi dolara deviznih i zlatnih rezervi

Oko polovine zlatno-deviznih rezervi Centralne banke Rusije zamrznuto je zbog sankcija, a radi se o 300 milijardi dolara,…

Mladi bračni par iz Mostara oživljava gotovo izumrli zanat

Ovaj zanat je gotovo pa izumro u gradu na Neretvi, jer je poznato da se ovim zanatom trenutno…
Total
26
Share