Rusija ponudila rješenje za blokadu ukrajinskih morskih luka

Kombajn u žitnom polju @pixabay.com

Ruska Federacija, koja je krajem februara izbršila invaziju na Ukrajinu, počela je da objavljuje uslove za ukidanje blokade ukrajinskih morskih luka.

Kako je danas naveo zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Andrej Rudenko, on je povezao pitanje ruskog otvaranja pristupa lukama u Ukrajini sa mogućnošću ukidanja sankcija ruskom izvozu koje je Zapad uveo zbog ruske agresije u Ukrajini.

Samo recipročno rješenje

“Ovo pitanje treba razmotriti sveobuhvatno – ako naši partneri žele postići rješenje, potrebno je rješavati i probleme vezane za ukidanje sankcija nametnutih ruskom izvozu“, rekao je Rudenko.

Ranije je šef Svjetskog programa UN-a za hranu David Beasley pozvao Rusiju da otvori pristup morskim lukama u Ukrajini. Naime, Ukrajina ne može izvoziti poljoprivredne proizvode zbog činjenice da ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju prolaz trgovačkim brodovima.

Glad u pojedinim državama svijeta

Konkretno, Ukrajina je u aprilu uspjela da izveze milion i 90 hiljada tona žitarica, dok je u martu ta cifra iznosila samo oko 200 hiljada tona. Prije rata poljoprivrednici su izvozili oko 5 miliona tona mjesečno.

Blokada ukrajinskih morskih luka ugrožava globalnu sigurnost hrane. Konkretno, to je već dovelo do rasta cijena hrane širom svijeta. Stručnjaci čak predviđaju i glad u nekim dijelovima svijeta.

Vezane vijesti

Uprkos sankcijama: Grčka postala glavni prevoznik nafte iz Rusije

Grčki tankeri postali su glavni prevoznici ruske nafte, dok Evropska unija (EU) pokušava svesti pitanje embarga na sirovine…

Turska udvostručila uvoz ruske nafte uprkos zapadnim sankcijama

Turska je ove godine udvostručila uvoz nafte iz Rusije, prema podacima kompanije “Refinitiv Eikon” objavljenim u ponedjeljak, dok…

Oligarh u pismu svojim radnicima optužio Rusiju za agresiju na Ukrajinu

Ruski oligarh Vladimir Lisin kazao je svojim zaposlenicima u čeličani “NLMK” da je gubitak života u Ukrajini rezultat…
Total
8
Share