SAD “spašavaju” Evropu 14 puta jeftinijim prirodnim gasom

Tanker za prevoz nafte/gasa @pixabay.com

Više od 30 tankera sa tečnim prirodnim gasom napustilo je američke luke na putu za Evropu proteklih dana, objavio je “Bloomberg”.

Prema podacima koje je ova agencija prikupila iz medijskih izvora, 10 tankera već je stiglo na Stari kontinent, a još 20 je nešto kasnije napustilo Sjedinjene Američke Države (SAD) i trenutno prelaze Atlantski okean.

Analitičari kažu da će to prepoloviti cijene prirodnog gasa u EU već sljedeće sedmice. Prema podacima o otpremi koje je prikupio “Bloomberg“, deset pristiglih tankera prevezlo je ukupno 1,6 miliona kubnih metara goriva za termoelektrane. Ostalih 20 imaju zapreminu od oko 3,3 miliona kubnih metara

Ogroman profit SAD na “evropskoj krizi”

Prije nekoliko dana “Financial Times” je izvijestio o američkim tankerima s tečnim gasom koji putuju u Aziju, ali mijenjaju svoje rute za Evropu. Razlog je taj što su cijene prirodnog gasa u Aziji daleko niže nego u Evropi i što bi profit od nabavke bio daleko manji.

Trenutno je razlika između cijene prirodnog gasa u SAD i Evropi skoro 14 puta., pa je vrlo lako izračunati da je riječ o ogromnoj zaradi SAD koju će ostvariti na energetskoj krizi koja trese Evropu.

Vezane vijesti

Stiže nam haos: Najveći evropski prevoznik sprema se za štrajk

U srijedu će biti kašnjenja i otkazivanja letova, upozorava jedan od glavnih sindikata njemačke avio-kompanije “Lufthansa”, najvećeg evropskog…

Ruska krađa ukrajinskog žita “oborila” cijenu pšenice na nivo prije invazije

Cijene narudžbi za pšenicu nastavile su da padaju na čikaškoj berzi u petak, vraćajući se na vrijednost prije…

Nepušačima šest dana godišnjeg odmora besplatno

Pauze za pušenje cigareta su uobičajene u većini kancelarija širom svijeta. Radnici koji su pušači imaju tendenciju da…
Total
12
Share