Skoro 250 milijardi eura štete od prirodnih katastrofa u 2021. godini

Oluje, poplave i druge prirodne opasnosti prošle su godine prouzrokovale milijarde eura štete širom svijeta, dok je samo polovina tog iznosa bila osigurana.

Prema analizi njemačke kompanije “Munchen Re”, 2021. godina se pridružuje zabrinjavajućem dugoročnom trendu povećanja razaranja od prirodnih katastrofa.

Njemačka, SAD…

Svjetske oluje, poplave i druge prirodne opasnosti izazvale su prošle godine štetu od 280 milijardi američkih dolara (248 milijardi eura), objavila je danas poznata njemačka “reosiguravajuća” kuća.

Za Evropu su prošloljetne razorne bujične poplave u Njemačkoj i susjednim državama bile najskuplja prirodna katastrofa svih vremena sa 54 milijarde dolara, odnosno 46 milijardi eura, od čega se čak 33 milijarde eura odnosilo na Njemačku.

Uništenje prirode i stradanje ljudi

Prirodnjih katastrofa u 2021. godini nije nedostajalo niti u SAD, koje su bile još teže pogođene. Tornada, uragani i hladnoća nanijeli su štetu od 145 milijardi dolara (128 milijardi eura).

U 2021. godini u svijetu je iz istog razloga stradalo oko 10.000 ljudi, približno koliko i godinu ranije.

Vezane vijesti

Austrijski kancelar prijeti da će od “Gazproma” uzeti skladište plina u Salzburgu

Austrijski kancelar Karl Nehammer zaprijetio je danas da će “Gazpromu” oduzeti podzemno skladište “Haidach” ako se ne napuni…

Zašto Rusija svaki dan spaljuje novac u vrijednosti od 10 miliona dolara!?

Rusija očigledno sagorijeva velike količine prirodnog gasa u blizini trenutno polupraznog gasovoda “Sjeverni tok 1”. “BBC” je još…

Zašto je ponovo poskupio toalet papir širom svijeta?

Cijene toalet papira ponovo su počele rasti, a za to je kriv kolaps tržišta nekretnina u SAD-u, prenosi…
Total
0
Share