Stručnjaci preporučuju najefikasniju i najjeftiniju opciju za grijanje

Radijator @pixabay.com

Račun za grijanje u zimskim mjesecima jedna je od najvećih stavki u kućnom budžetu. Zbog toga je mnogima prvenstveni cilj naći optimalan odnos, te je grijanje toplotnom pumpom jedna od najefikasnijih i najjeftinijih opcija grijanja posljednjih godina. Osim toga, sistem ne proizvodi emisiju finih čestica prašine.

Sistemi toplotnih pumpi se ne sastoje samo od mašina koje imaju spoljašnje i unutrašnje tijelo, nego postoje i one koje imaju samo spoljašnje tijelo, poručuju stručnjaci za konstrukciju i ugradnju toplotnih pumpi.

Grijanje, ali i hlađenje

Da bi sistem toplotne pumpe radio tokom zime potrebni su samo električna energija i instalacija za grijanje vode, koja može biti radijatorska, konvektorska ili podna. S druge strane, ako želite da se rashladite tokom ljeta, to može biti kombinacija podnih i ventilatorskih konvektora.

Toplotne pumpe rade na principu korištenja energije vanjskog zraka prenoseći je u kuću kako bi vas mogla zagrijati ili rashladiti. Kada rashladno sredstvo isparava, uzima energiju iz vanjskog okruženja, a kada se rashladno sredstvo kondenzuje, ono se predgrijava putem kompresora, zatim kondenzuje i na kraju šalje energiju u unutrašnjost objekta.

Stručnjaci napominju da ovakav sistem grijanja i hlađenja predstavlja budućnost, te da za njegovu ugradnju nije neophodno da kuća/stan ima dimnjak.

Vezane vijesti

“Rusija je smanjila proizvodnju nafte jer je nema kome prodati”

Odluka Rusije da smanji proizvodnju sirove nafte za 500.000 barela dnevno odražava njenu nesposobnost da proda svu naftu,…

“OPEC+” ignorisao Bidena: Od 1. novembra znatno veće cijene goriva

“OPEC+”, kartel proizvođača nafte na čelu sa Saudijskom Arabijom i proširen sa Rusijom, od novembra će dnevno izvlačiti…

DEMANTI: Nadarević Omer u cijelosti poriče činjenice o njegovoj zaradi i tvrdi da su iste natačne

Nakon što je portal Danas.ba 7. februara objavio članak o tome kako “Bišćanin Omer Nadarević zarađuje i do…
Total
0
Share