Supermarketi moraju donirati hranu dva dana prije isteka roka

Kupovina u supermarketu @freepik.com

Veliki lanci supermarketa biti će primorani da doniraju hranu najmanje 48 sati prije isteka roka. Ova mjera stupa na snagu od 1. februara, odlučio je parlament Mađarske.

Od februara, velike trgovine mješovitom robom morat će svoje prehrambene proizvode najmanje 48 sati prije isteka dati “Centru za pomoć u hrani”, odlučio je mađarski parlament koji je izmijenio zakon kojim se reguliše rad lanaca prehrambenih proizvoda.

Takozvani “Amandman za smanjenje rasipanja hrane” usvojen je sa 138 glasova za i 1 protiv, po ubrzanom postupku na prijedlog mađarske vlade.

Uredba se odnosi na hranu sa rokom trajanja kraćim od 48 sati, te se odnosi na trgovce čija godišnja neto prodaja prelazi 100 milijardi forinti (273,42 miliona eura).

Što manje hrane u smeću

Prodavnice također mogu donirati hranu u dobrotvorne svrhe. Cilj zakona je osigurati da hrana kojoj brzo ističe rok ode onima kojiam je potrebna, a ne u smeće.

U obrazloženju zakona navodi se da “Organizacija za hranu i poljoprivredu” Ujedinjenih nacija (UN) procjenjuje da se oko trećine proizvedene hrane baci, a za njenu proizvodnju potrebna su značajna sredstva.

Zakon će u Mađarskoj stupiti na snagu 1. februara 2022. godine.

Vezane vijesti

Ukrajina počela izvoziti struju u Poljsku

Ukrajina je počela da izvozi struju u Poljsku, što je postalo moguće zahvaljujući sinhronizaciji sa evropskim energetskim sistemom,…

Zadruge sa Dubravske visoravni izvozile su u EU, danas nema ni jedne

Baviti se poljoprivrednom proizvodnjom u vrijeme klimatskih promjena jako je težak i neizvjestan zadatak. Kada na sve to…

“IKEA” će vjerovatno zauvijek napustiti Rusiju

“IKEA” neće imati mogućnost naknadnog otkupa svoje fabrike u Rusiji, objavio je u utorak novi vlasnik, čime se…
Total
0
Share