Supermarketi na udaru kradljivaca maslinovog ulja

Jestivo ulje @Facebook

Nekoliko velikih supermarketa u Španiji vežu lancima boce maslinovog ulja ili lijepe zaštitne magnetne naljepnice na njih dok cijena maslinovog ulja raste, što dovodi do povećanja krađa, prenosi “Reuters”.

Litarske boce hladno cijeđenog maslinovog ulja u nekim španskim supermarketima prodaju se za 14,5 eura (28,4 KM). Ovo ulje se izjednačilo sa proizvodima kao što su alkohol, kozmetika ili kućanski aparati, koji imaju posebne zaštitne oznake.

“Vidimo značajan porast krađe u prodavnicama. Maslinovo ulje je postalo idealan proizvod za krađu”, kazao je Ruben Navarro, izvršni direktor lanca supermarketa “Tu Super” u španskoj regiji Andaluzija.

Smanjen broj krađa

Prema njegovim riječima, otkako je “Tu Super” u septembru počeo lancima vezivati ​​petlitarske boce maslinovog ulja i zatvarati ih na police, broj krađa je smanjen.

Kako piše “Reuters“, još neki lanci supermarketa u Španiji pribjegavaju sličnim zaštitnim mjerama. U nekim supermarketima u Madridu, zaštitne naljepnice lijepe se na boce od jednog litra, koje mogu ukloniti samo prodavci.

Podsjetimo, cijene maslinovog ulja porasle su za 150% u Španiji u posljednje dvije godine zbog intenzivnih vrućina koje su uništile urod maslina na jugu države.

Vezane vijesti

Država u kojoj je cijena kutije cigareta 12 eura

Niz mjera za suzbijanje pušenja najavio je ministar zdravlja Francuske. Među njima i zabrana pušenja na javnim mjestima…

Znate li kakvu korist ima kralj Charles od novca preminulih Engleza?

Otkako je došao na tron, britanski kralj Charles III dosta je puta govorio o “modernoj monarhiji”, odnosno monarhiji…

Cijene goriva u BiH: Znate li šta je fenomen “raketa i perje”?

I pored značajnog pada cijene nafte na svjetskim berzama tokom čitavog mjeseca marta, cijene goriva na benzinskim pumpama…
Total
0
Share