Turska u decembru potrošila 7 milijardi dolara pokušavajući spasiti liru

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Turska je u decembru 2021. godine potrošila više od 7 milijardi dolara za podršku domaćoj valiti, navodi se u zvanično objavljenim podacima, iako pojedini analitičari upozoravaju da je stvarna cijena odbrane “turske lire” još i veća.

Centralna banka Turske pokušala je “spasiti” liru u decembru prošle godine, pošto je insistiranje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na snižavanju kamatnih stopa, uprkos rastućoj inflaciji, gurnulo lokalnu valutu na rekordno nizak nivo.

Podaci objavljeni ranije ove sedmice pokazali su da je Centralna banka potrošila ukupno 7,3 milijardi dolara deviznih rezervi u neprijavljenim intervencijama izvršenim preko turskih državnih banaka, navode bankarski analitičari.

Ogroman novac, slab efekat

Na kraju je lira naglo “dobila na vrijednosti”, nakon što su Erdoganovi planovi objavljeni u javnosti, te je sa rekordno niskih 18,36 u odnosu na američki dolar, porasla na oko 11 lira za dolar do 23. decembra, ali je ubrzo “pala” na nivo od 14 lira za dolar.

Goldman Sachs” je ove sedmice upozorio da su nacionalne rezerve Turske “značajno pale” u posljednjem mjesecu 2021. godine, i to za čak 15 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Cijena barela nafte pala ispod 100 dolara

Cijena “Brent” nafte u Sjevernom moru, za isporuku u maju, zatvorena je u utorak ispod 100 dolara, prvi…

Republici Srpskoj ubrzo dospijeva naplata duga većeg od milijardu KM

Iako se u javnosti želi steći dojam da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska stabilnog ekonomskog stanja, stvarnost je…

Zašto Rusija svaki dan spaljuje novac u vrijednosti od 10 miliona dolara!?

Rusija očigledno sagorijeva velike količine prirodnog gasa u blizini trenutno polupraznog gasovoda “Sjeverni tok 1”. “BBC” je još…
Total
11
Share