Turska u decembru potrošila 7 milijardi dolara pokušavajući spasiti liru

Recep Tayyip Erdogan @YouTube

Turska je u decembru 2021. godine potrošila više od 7 milijardi dolara za podršku domaćoj valiti, navodi se u zvanično objavljenim podacima, iako pojedini analitičari upozoravaju da je stvarna cijena odbrane “turske lire” još i veća.

Centralna banka Turske pokušala je “spasiti” liru u decembru prošle godine, pošto je insistiranje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na snižavanju kamatnih stopa, uprkos rastućoj inflaciji, gurnulo lokalnu valutu na rekordno nizak nivo.

Podaci objavljeni ranije ove sedmice pokazali su da je Centralna banka potrošila ukupno 7,3 milijardi dolara deviznih rezervi u neprijavljenim intervencijama izvršenim preko turskih državnih banaka, navode bankarski analitičari.

Ogroman novac, slab efekat

Na kraju je lira naglo “dobila na vrijednosti”, nakon što su Erdoganovi planovi objavljeni u javnosti, te je sa rekordno niskih 18,36 u odnosu na američki dolar, porasla na oko 11 lira za dolar do 23. decembra, ali je ubrzo “pala” na nivo od 14 lira za dolar.

Goldman Sachs” je ove sedmice upozorio da su nacionalne rezerve Turske “značajno pale” u posljednjem mjesecu 2021. godine, i to za čak 15 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Elon Musk će radnike u fabrici zamijeniti robotima

Izvršni direktor kompanije “Tesla” Elon Musk rekao je da će stvaranje humanoidnog robota “Optimus” biti glavni projekat kompanije…

Dramatičan pad ruskih prihoda od nafte i gasa

Ruski prihodi od izvoza nafte i gasa pali su za skoro 40% u januaru jer su ograničenja cijena…

Francuska zadala snažan udarac ruskoj ekonomiji

Francuska je danas zamrznula sredstva Centralne banke Ruske Federacije, saopštio je ministar ekonomije i finansija Francuske Bruno Le…
Total
0
Share