Ukrajina prestaje izvoziti električnu energiju

Električni dalekovod @pixabay.com

Ukrajina prestaje izvoziti struju zbog ruskih raketnih napada na energetska postrojenja, navedeno je u današnjoj u izjavi Ministarstva energetike Ukrajine na Facebooku.

“Današnji raketni napadi, koji su pogodili termoelektrične i električne podstanice, prisiljavaju Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11. oktobra 2022. godine kako bi stabilizovala vlastiti energetski sistem”, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Prioritet obnova domaćeg energetskg sistema

Čak i nakon što je nuklearna elektrana Zaporožje, koja je bila pod ruskom okupacijom više od 7 mjeseci, zatvorena, Ukrajina je ispunila svoje obveze prema evropskim partnerima za izvoz električne energije“, naglašavaju iz ukrajinskog ministarstva.

Osim mnogobrojnih civilnih ciljeva, Rusi su danas gađali i važne infrastrukturne objekte u Ukrajini, od čega su četiri rakete pogodile “Termoelektranu Burshtyn” u oblasti Ivano-Frankivsk, na zapadu države.

Vezane vijesti

Čajem žele platiti kupljenu naftu

U protekle četiri godine Šri Lanka je Iranu za kupljenu naftu morala isplatiti 251 milion dolara. S obzirom…

Francuska zadala snažan udarac ruskoj ekonomiji

Francuska je danas zamrznula sredstva Centralne banke Ruske Federacije, saopštio je ministar ekonomije i finansija Francuske Bruno Le…

Američki grad zabranio izgradnju benzinskih pumpi

Izgradnja benzinskih pumpi u Petalumi u SAD-u zabranjena je, jer se posljedice klimatskih promjena jako negativno odražavaju na…
Total
14
Share