Ulje i mlijeko će značajno pojeftiniti za par mjeseci

Proizvodi iz “Bimala” @wikipedia.org

Nakon perioda rasta cijena, uzrokovanog ruskom invazijom na Ukrajinu, posljednjih mjeseci primjetno je pojeftinjenje ključnih sirovina, a posebno nafte i njenig derivata, odnosno pogonskih goriva.

Rast ili pad cijena ne može se ograničiti samo na jednu državu, jer je Evropa jedno veliko tržište, kazao je poznati bugarski ekonomista Lačezar Bogdanov.

“U roku od nekoliko mjeseci, suncokretovo ulje će značajno pojeftiniti. Veleprodajne cijene na berzama u Evropi su prilično niske. Slično će se dogoditi i sa mliječnim proizvodima“, kazao je Bogdanov za bugarske medije, dodajući da se jasno vidi dostignuti vrhunac rasta cijena i da će vrlo vjerovatno doći do pada.

Ogromna inflacija u Mađarskoj

Prema njegovim riječima, u zemljama u kojima je uvedena gornja granica cijena određenih proizvoda doći će vjerovatno do određenih problema i pored pada cijena na evropskom ili svjetskom tržištu.

“Kada su u Mađarskoj ukinuta ograničenja, cijene su skočile. To traje već nekoliko mjeseci. Mađarska je zemlja sa najvećom inflacijom – čak 45 posto“, zaključio je bugarski ekonomista.

Vezane vijesti

Moskva ostaje bez novca sljedeće godine

Rusija bi mogla ostati bez novca već sljedeće godine i potrebna su joj strana ulaganja, rekao je ruski…

“m:tel” povećao dobit za čak 36 posto

Bosanskohercegovački telekom i mobilni operater “m:tel” u prvoj polovini 2022. godine ostvario je dobit od 39,7 miliona KM.…

“Coca-Cola” u Rusiji dobila zamjenu

Rusija je bezalkoholno piće “Coca-Cola” zamjenila domaćim proizvodom, nakon što je američka kompanija obustavila poslovanje u ovoj zemlji…
Total
0
Share