Umjesto Netanyahua: Ambasadorica Izraela otvorila Međunarodni sajam u Mostaru

Zastava Izraela @pixabay.com

Još polovinom aprila Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je da više ne postoji mogućnost da premijer Izraela Benjamin Netanyahu prisustvuje otvaranju ovogodišnjeg Mostarskog sajma, iako je ranije bila najavljena takva mogućnost.

Podsjetimo, Međunarodni sajam u Mostaru održava se uvijek početkom mjeseca aprila, ali je ove godine, očito zbog “izlaska u susret” visokoj delegaciji Izraela, sve pomjereno za početak mjeseca maja. Međutim, zbog pogoršane višemjesečne političke i sigurnosne situacije u Izraelu, Netanyahu nije bio u mogućnosti doputovati na sajam u Mostar, čiji je Izrael upravo zemlja-partner.

Jačanje ekonomske saradnje

Tako je danas, umjesto premijera Netanyahua, ambasadorica Izraela za BiH, Galit Peleg, svečano otvorila 24. Međunarodni sajam, time i zvanično ugostivši mnogobrojne privrednike iz regije i svijeta, ali i brojne regionalne političke predstavnike.

“Zadovoljstvo mi je što je Izrael ovogodišnji partner sajma čime imamo priliku dodatno ojačati, prije svega, ekonomsku, ali i sve druge oblike saradnje“, kazala je između ostalog Peleg, proglasivši sajam otvorenim.

Na sajamu će, do 6. maja, biti upriličeno predstavljanje više od 700 izlagača iz 30 država svijeta, a među njima su i neke od vodećih kompanija iz Izraela.

Vezane vijesti

Kriza đubriva dovest će do još većih cijena hrane u Evropi

Evropa je najteže pogođena krizom cijena plina, koja je primorala fabrike đubriva da smanje proizvodnju, prenosi “Bloomberg”. Godišnja…

Uprkos prijetnjma iz Rusije: Turski “Bayraktar” započeo izgradnju fabrike u Ukrajini

Turska kompanija “Baykar”, proizvođač dronova “Bayraktar”, započela je u Ukrajini izgradnju fabrike, istraživačkog centra i naprednog proizvodnog pogona…

Komšije prvi put dostigle prosječna platu od 1.000 eura

Prosječna mjesečna neto plaća isplaćna u susjednoj Hrvatskoj u februaru iznosila je 7.452 kune (994 eura), dok je…
Total
0
Share