Umjesto roka trajanja: Kupci će mirisom određivati ispravnost mlijeka

Mlijeko @unsplash.com

Jedan britanski supermarket uskoro će poništiti rok trajanja za veći dio mlijeka koji se nalazi u njihovoj prodaji, u potezu za koji kaže da će onemogućiti ispuštanje miliona litara mlijeka u kanalizaciju.

Lanac supermarketa “Morrisons” će za 90% svog vlastitog brendiranog mlijeka umjesto roka trajanja ohrabrivati kupce da koriste svoj miris kako bi provjerili njegovu kvalitetu.

Humanitarna organizacija “Wrap” navodi da je “Morrisons” prvi supermarket koji je to učinio, smatrajući to “hrabrim potezom”.

Logičan i hrabar potez

Mlijeko je treći po količini prehrambeni proizvod u Velikoj Britaniji koji se najviše baca u smeće, nakon krompira i hljeba, sa oko 490 miliona litara koje se bace svake godine, navode iz “Wrap”-a.

Procjenjuje se da 85 miliona litara mlijeka bude bačeno svake godine jer kupci prate oznake “roka trajanja”, uprkos istraživanjima koja pokazuju da se takvo mlijeko zapravo može koristiti još nekoliko dana.

Vezane vijesti

Ogromni brojevi sa kojima Kina “finansira” ruski rat u Ukrajini

U 12 mjeseci od ruske invazije na Ukrajinu, događaja koji je poremetio energetska tržišta širom svijeta, apetit Kine…

Zašto se cijene goriva razlikuju i do 60 feninga od jedne do druge pumpe?

Kako se može primjetiti u posljednjih nekoliko dana, cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini su…

Niko ne želi njihovu naftu: Ruski tankeri plove prazni svjetskim morima

Devet brodova ruske kompanije “Sovcomflot” bez posla je već sedam dana, što odgovara jednoj četvrtini tankera kompanije koja…
Total
7
Share