Umjesto roka trajanja: Kupci će mirisom određivati ispravnost mlijeka

Mlijeko @unsplash.com

Jedan britanski supermarket uskoro će poništiti rok trajanja za veći dio mlijeka koji se nalazi u njihovoj prodaji, u potezu za koji kaže da će onemogućiti ispuštanje miliona litara mlijeka u kanalizaciju.

Lanac supermarketa “Morrisons” će za 90% svog vlastitog brendiranog mlijeka umjesto roka trajanja ohrabrivati kupce da koriste svoj miris kako bi provjerili njegovu kvalitetu.

Humanitarna organizacija “Wrap” navodi da je “Morrisons” prvi supermarket koji je to učinio, smatrajući to “hrabrim potezom”.

Logičan i hrabar potez

Mlijeko je treći po količini prehrambeni proizvod u Velikoj Britaniji koji se najviše baca u smeće, nakon krompira i hljeba, sa oko 490 miliona litara koje se bace svake godine, navode iz “Wrap”-a.

Procjenjuje se da 85 miliona litara mlijeka bude bačeno svake godine jer kupci prate oznake “roka trajanja”, uprkos istraživanjima koja pokazuju da se takvo mlijeko zapravo može koristiti još nekoliko dana.

Vezane vijesti

Zbog sankcija zaustavljena izgradnja više od 300 brodova

U Rusiji je trenutno u izgradnji više od 300 brodova, ali oni ne mogu biti završeni zbog sankcija…

Cijena paradajza skočila za čak 400 posto

Nakon što su kiše i poplave uništile usjeve i podigle cijene za 400 posto posljednjih sedmica, kriza sa…

McDonald’s potresa veliki skandal: Šokantne izjave zaposlenika

U Britaniji su radna mjesta u lancu brze hrane McDonald’s obilježena toksičnim okruženjem, tvrdi više od stotinu sadašnjih…
Total
0
Share