Uskoro bi kutija cigareta mogla koštati 23 eura

Marketinška kampanja @Facebook

Cijene cigareta kontinuirano rastu godinama. Prosječno paklica cigareta u Bosni i Hercegovini košta oko 3 eura, dok je na primjer u Austriji cijena 5,50 eura. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvidjela je potrebu da uhvati korak u borbi protiv konzumiranja duhana, posebno u Njemačkoj, gdje u zavisnosti od veličine, pakovanje cigareta košta između 7 i 10 eura.

Rüdiger Krech, šef odjela za promociju zdravlja pri WHO-u, u intervjuu za njemački “RTL” objašnjava da cijene cigareta do sada nisu uključivale nikakve direktne troškove.

Uračunati “medicinski troškovi”

“Međutim, kada bi se to uključilo, cijena bi bila 23 eura po kutiji. Direktni troškovi su utvrđeni u studiji WHO-a iz 2020. godine. To uključuje medicinske troškove, troškove lijekova i posjete doktoru, rehabilitaciju i njegu i troškove zbog odsustva sa posla. Ovdje biste zapravo imali pri ruci instrument koji bi mogao smanjiti medicinske troškove, a time i mjesečne doprinose za zdravstveno osiguranje“, sugeriše Krech.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koristi takozvanu “skalu kontrole duhana” za mjerenje stepena u kojem vlada neke zemlje provodi legalnu kontrolu duhana. U trenutnom izvještaju iz 2021. godine Njemačka je na 34. mjestu od ukupno 37 zabilježenih zemalja. Prvo mjesto zauzima Irska, gdje cigarete trenutno koštaju 15,60 eura.

Vezane vijesti

McDonald’s registrovao novo ime u Rusiji

Kompanija “McDonald’s” podnijela je zahtjev “Rospatentu” za registraciju još jednog novog brenda u Rusiji, ovaj put pod nazivom…

Nebenzja: EU se navukla na “tešku drogu” u obliku američkog gasa

Ruski stalni predstavnik pri UN- u Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN -a, rekao je da…

Država poklanja 18-godišnjacima vaučere u vrijednosti od 200 eura

Sve mlade osobe, koje će ove godine napuniti 18 godina, dobiće na poklon vaučer u vrijednosti 200 eura…
Total
0
Share