Velika Britanija: Na 5.000 privremenih viza, javilo se samo 300 vozača iz EU!

Kamionski saobraćaj @unsplash.com

Vozači kamiona u Evropi ne žure da se odazovu pozivu britanske vlade koja je pokrenula privremeni vizni program za dobijanje radne vize u ovoj oblasti nakon Brexita.

Britanska vlada pokušava privući vozače kamiona iz EU privremenim vizama usred globalnog nedostatka radne snage u ovoj oblasti.

Cosmin Vicențiu, vozač kamiona iz Rumunije, jedan je od onih koji kažu da se ne želi vratiti u Veliku Britaniju.

“U posljednjih pola godine imao sam najmanje 5-6 ponuda da se vratim u Englesku. Ali sve sam odbio“, rekao je Vicențiu za “BBC”, dodavši da je 2020. godine napustio Veliku Britaniju i sada radi u Italiji.

Visoke cijene hrane i usluga

“Na primjer, u Italiji se ne plaća tuširanje, noćno parkiranje. Imaju dobre restorane i jako dobar obrok za 15 eura“, kaže on.

Iako širom svijeta vlada kriza vozača kamiona, problem je posebno izražen u Velikoj Britaniji, gdje trenutno nedostaje čak 80.000 ljudi.

Cosmin navodi da se ni njegove kolege ne žele vratiti na posao u Veliku Britaniju.

Nesigurna budućnost

“Niko se ne želi vratiti tamo. To je posao od 3 ili 6 mjeseci, a to je nesigurna opcija za budućnost“, dodao je.

Britanska vlada pokušava da dovede vozače iz EU dajući im privremene radne vize, ali im to očito ne uspjeva.

Razlog vjerovatno leži u činjenici da se radi i po 70 sati sedmično, radni uslovi se nisu mijenjali 20 godina, baš kao i plate.

Možda najočitiji primjer kolika kriza vlada u sektoru prevozništva jeste i činjenica da se u oktobru samo 300 vozača iz Evropske unije prijavilo za 5.000 privremenih viza u Velikoj Britaniji.

Vezane vijesti

Kina prvi put testirala “teretni dron”

Kina je uspješno izvela prve testne letove bespilotne letjelice “TP500”, objavila je danas agencija “Xinhua”. Napominje se da…

Pandemija oborila cijene nafte zbog otkazivanja letova širom svijeta

Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što su avioprevoznici otkazali na hiljade letova za Sjedinjene Američke Države…

“Odgovorna država”: Zabranjena upotreba plastičnog posuđa, tanjira i slamki

Proizvodnja i prodaja plastičnog pribora za jelo za jednokratnu upotrebu, tanjira ili slamki biće zabranjena u Češkoj prema…
Total
28
Share