Za samo 10 dana preko 4.000 radnika ostalo bez posla u FBiH

Pad broja zaposlenih u FBiH @Twitter

Iako su se prije par sedmica pojavile optimistične najave da bi entitet Federacija BiH u skorom periodu mogao konačno dostići broj zaposlenih iz vremena prije pandemije, “hladan tuš” dogodio se jučer upravo po ovom pitanju.

Upravo prema jučer objavljenim podacima Porezne uprave FBiH, jasno je vidljivo da je ovaj dio BiH u prvih deset dana nove 2022. godine ostao bez više od četiri hiljada zaposlenih, tačnije broj zaposlenih je smanjen za 4.070.

Kako je prema podacima Porezne uprave FBiH na dan 31.12.2021. u ovom dijelu BiH bilo zaposleno 533.034 radnika, svega 10 dana kasnije taj je broj bio osjetno manji, te je na dan 10.01.2022. godine iznosio 528.964 radnika.

Neočekivano veliki broj “otkaza”

“Smanjenje broja zaposlenih nije neobično za prve dane januara, ali je ovaj broj, da budem iskren, veći nego što se očekivalo. Potajno sam se nadao da će ovaj broj biti manji, međutim prešao je i ove godine broj 4.000″, napisao je poznati bh. ekonomski analitičar Faruk Hadžić u objavi na svom Facebook profilu.

“Iz dostupnih podataka od prethodnih godina, okvirno je do sada FBiH trebalo oko tri mjeseca da vrati ovaj broj zaposlenika. Nadam se da će ove godine to ipak biti brže i da će se FBiH što prije uspjeti vratiti na nivo zaposlenih koje je imala 16.03.2020. godine (prije početka pandemije)”, zaključio je Hadžić.

Vezane vijesti

Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju

Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju, kazao je zvaničnik američke administracije, zalažući se za intenziviranje partnerstva Washingtona s…

Aerodrom Banja Luka ostvario najprometniju godinu u historiji

Aerodrom Banja Luka već sada ostvario je najprometniju godinu u historiji, prevezavši 171.214 putnika u periodu od januara…

Ukrajina je spremna napraviti ustupak Rusiji

Kijev će razmotriti mogućnost tranzita ruskog amonijaka preko svoje teritorije za izvoz, pod uslovom da se nedavno obnovljeni…
Total
0
Share