Za samo 10 dana preko 4.000 radnika ostalo bez posla u FBiH

Pad broja zaposlenih u FBiH @Twitter

Iako su se prije par sedmica pojavile optimistične najave da bi entitet Federacija BiH u skorom periodu mogao konačno dostići broj zaposlenih iz vremena prije pandemije, “hladan tuš” dogodio se jučer upravo po ovom pitanju.

Upravo prema jučer objavljenim podacima Porezne uprave FBiH, jasno je vidljivo da je ovaj dio BiH u prvih deset dana nove 2022. godine ostao bez više od četiri hiljada zaposlenih, tačnije broj zaposlenih je smanjen za 4.070.

Kako je prema podacima Porezne uprave FBiH na dan 31.12.2021. u ovom dijelu BiH bilo zaposleno 533.034 radnika, svega 10 dana kasnije taj je broj bio osjetno manji, te je na dan 10.01.2022. godine iznosio 528.964 radnika.

Neočekivano veliki broj “otkaza”

“Smanjenje broja zaposlenih nije neobično za prve dane januara, ali je ovaj broj, da budem iskren, veći nego što se očekivalo. Potajno sam se nadao da će ovaj broj biti manji, međutim prešao je i ove godine broj 4.000″, napisao je poznati bh. ekonomski analitičar Faruk Hadžić u objavi na svom Facebook profilu.

“Iz dostupnih podataka od prethodnih godina, okvirno je do sada FBiH trebalo oko tri mjeseca da vrati ovaj broj zaposlenika. Nadam se da će ove godine to ipak biti brže i da će se FBiH što prije uspjeti vratiti na nivo zaposlenih koje je imala 16.03.2020. godine (prije početka pandemije)”, zaključio je Hadžić.

Vezane vijesti

Rast cijena nafte i do 380 dolara po barelu, gorivo ide na 10 maraka

Analitičari “JP Morgan Chase”, jedne od najvećih američkih banaka, kažu da bi cijene nafte mogle porasti na 380…

Milionska zarada: Bosna i Hercegovina izvozi sirovu naftu u Srbiju

Ukupno četiri miliona i 800.000 litara sirove nafte izvađene iz istražnih bušotina na području opštine Bosanski Šamac izvoziće…

Njemačka: Bespovratnih 20.000 eura mladima ispod 18 godina

“Grunderbe” je naziv programa koji bi trebao mladim osobama u Njemačkoj obezbijediti novac ukoliko isti nisu u stanju…
Total
8
Share