Za samo 10 dana preko 4.000 radnika ostalo bez posla u FBiH

Pad broja zaposlenih u FBiH @Twitter

Iako su se prije par sedmica pojavile optimistične najave da bi entitet Federacija BiH u skorom periodu mogao konačno dostići broj zaposlenih iz vremena prije pandemije, “hladan tuš” dogodio se jučer upravo po ovom pitanju.

Upravo prema jučer objavljenim podacima Porezne uprave FBiH, jasno je vidljivo da je ovaj dio BiH u prvih deset dana nove 2022. godine ostao bez više od četiri hiljada zaposlenih, tačnije broj zaposlenih je smanjen za 4.070.

Kako je prema podacima Porezne uprave FBiH na dan 31.12.2021. u ovom dijelu BiH bilo zaposleno 533.034 radnika, svega 10 dana kasnije taj je broj bio osjetno manji, te je na dan 10.01.2022. godine iznosio 528.964 radnika.

Neočekivano veliki broj “otkaza”

“Smanjenje broja zaposlenih nije neobično za prve dane januara, ali je ovaj broj, da budem iskren, veći nego što se očekivalo. Potajno sam se nadao da će ovaj broj biti manji, međutim prešao je i ove godine broj 4.000″, napisao je poznati bh. ekonomski analitičar Faruk Hadžić u objavi na svom Facebook profilu.

“Iz dostupnih podataka od prethodnih godina, okvirno je do sada FBiH trebalo oko tri mjeseca da vrati ovaj broj zaposlenika. Nadam se da će ove godine to ipak biti brže i da će se FBiH što prije uspjeti vratiti na nivo zaposlenih koje je imala 16.03.2020. godine (prije početka pandemije)”, zaključio je Hadžić.

Vezane vijesti

Jedan metar tunela Prenj koštaće nevjerovatnih 70.000 KM

Mnogo puta do sada najavljivana, izgradnja tunela Prenj, koji je najduža i najsloženija građevina na cijeloj dionici autoputa…

Borrell: “Evropa će napustiti ruski gas u roku od dvije godine”

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da će evropske zemlje moći…

“Prvi u regionu”: Vučić najavio izgradnju autoputa sa čak 10 traka!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u ovoj državi 2022. godine biti raspisan tender za proširenje…
Total
8
Share