Zaboravio “Bitcoin” novčanik punih 8 godina, danas je milioner

“Bitcoin” kripto valuta @unsplash.com

Novčanik neaktivan više od 8 godina, u kojem se nalazi 321 “Bitcoin”, izaziva rasprave šire internet zajednice nakon iznenadne aktivacije.

Sa ovim brojem bitkoina, vlasnik je sada jedan od većih kolekcionara ove kripto valute u svijetu. I zaista, tadašnja investicija mu se itekako isplatila, jer na uloženu “Bitcoin” investiciju od svega 6.600 dolara, sada ima zaradu od preko 16 miliona dolara.

Ko stoji iza novčanika koji nije korišten toliko godina, bilo da se radi o pojedincu ili grupi, uveliko se nagađa u kripto zajednici. Budući da novčanik potiče iz vremena kada je nestao legendarni izumitelj “Bitcoina” Satoshi Nakamoto, neki smatraju da je, aktiviranje ove i drugih starih adresa iz tog vremena, pokazatelj da je možda još živ i da bi se mogao vratiti.

Daleko manje glamurozno objašnjenje jeste da je posebno strpljiv investitor “čuvao godinama” novčanik s kojim sada želi sebi priuštiti mirnu finansijsku penziju.

(Ne)namjerno zaboravljeni

Međutim, ako se aktiviraju tako veliki novčanici, nervoza u kripto zajednici brzo raste, jer “Bitcoin” transakcije vrijedne nekoliko miliona dolara, koje se plasiraju na kripto berze, uvijek mogu biti pokazatelj da je korekcija kursa na čekanju ili da će ih takvi kripto “novčanici” pokrenuti.

Upravo je ovog septembra, jedan takođe “uspavani novčanik” sa čak 616 bitkoina, aktiviran nakon mnogo godina izazvao pravu pometnju na kripto tržištu.

Vezane vijesti

Da li Rusiju može spasiti islamsko bankarstvo?

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o eksperimentalnom uvođenju islamskog bankarstva u četiri regiona Ruske Federacije. Kako…

Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju

Kina je pokušala ekonomski “uništiti” Australiju, kazao je zvaničnik američke administracije, zalažući se za intenziviranje partnerstva Washingtona s…

Bitka za Tajvan je “bitka” za 90 posto svih proizvedenih čipova širom svijeta

U centru najnovijih političkih i ekonomskih sporova između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, Tajvan je sada u…
Total
0
Share