Zadruge sa Dubravske visoravni izvozile su u EU, danas nema ni jedne

Višnje s Dubravske visoravni @danas.ba

Baviti se poljoprivrednom proizvodnjom u vrijeme klimatskih promjena jako je težak i neizvjestan zadatak. Kada na sve to dodate i uticaj ljudskog faktora i visokih cijena repromaterijala za obradu zemlje, sve postaje još mnogo teže.

Prostor Dubravske visoravni, koji zauzima dio čapljinske opštine s lijeve obale rijeke Neretve, te susjedne dijelove opština Stolac i Mostar, već je decenijama bio poznat još u bivšoj Jugoslaviji kao “Kalifornija“, što se nastavilo i u Bosni i Hercegovini.

Uticaj mnoštva faktora

Međutim, u posljednje vrijeme zbog sve većeg uticaja ogromnog broja faktora, ova nekada bogata sredina s poljoprivrednim proizvodima voća i povrća, koje su se mjerile u desetinama hiljada tona, polako gubi svoj primat.

Klimatske promjene (rani mrazevi, suše…), sve veći broj starijeg stanovništva koje nije u stanju (samo) obrađivati zemlju, nelojalna konkurencija sa mnogo jeftinijim uvoznim proizvodima kojima proizvodi s ovog područja teško mogu konkurisati, dovela je poljoprivredne proizvođače s Dubravske visoravni u nezavidan položaj.

Mnogo više neobrađene zemlje

Činjenica da su do samo prije nekoliko godina na području Dubravske visoravni postojale dvije zadruge koje su izvozile svoje proizvode u EU, poput krompira koji se u hiljadama tona izvozio u Norvešku ili breskvi koje su završavale u supermaketima širom Rusije, ostaće sve su prilike samo lijepa uspomena.

Lokalni proizvođači, iako s vremena na vrijeme nagrađivani novčanim poticajima od strane kantonalnih vlasti, navode da nešto takvo neće biti dovoljno za njihov opstanak, upozoravaju da će za par godina biti mnogo manje zemlje na Dubravskoj visoravni koja će se obrađivati u odnosu na neobrađenu, što se nikada do sada nije desilo na ovom području.

Vezane vijesti

Rusima koji poginu ili postanu invalidi biće otpisani bankarski krediti

Krediti i hipoteke mobilisanih Rusa koji su poginuli ili dobili prvu grupu invaliditeta tokom ratnih dejstava u Ukrajini…

Zašto Kina posjeduje toliko poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini?

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokuje globalnu glad i ubrzava rast cijena hrane, a budući poremećaji lanca snabdijevanja samo…

Gas za Evropu će koštati 2.000 eura nakon gašenja “Sjevernog toka 2”

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev predvidio je Evropi cijenu od 2.000 eura za hiljadu kubnih metara…
Total
1
Share