Zadruge sa Dubravske visoravni izvozile su u EU, danas nema ni jedne

Višnje s Dubravske visoravni @danas.ba

Baviti se poljoprivrednom proizvodnjom u vrijeme klimatskih promjena jako je težak i neizvjestan zadatak. Kada na sve to dodate i uticaj ljudskog faktora i visokih cijena repromaterijala za obradu zemlje, sve postaje još mnogo teže.

Prostor Dubravske visoravni, koji zauzima dio čapljinske opštine s lijeve obale rijeke Neretve, te susjedne dijelove opština Stolac i Mostar, već je decenijama bio poznat još u bivšoj Jugoslaviji kao “Kalifornija“, što se nastavilo i u Bosni i Hercegovini.

Uticaj mnoštva faktora

Međutim, u posljednje vrijeme zbog sve većeg uticaja ogromnog broja faktora, ova nekada bogata sredina s poljoprivrednim proizvodima voća i povrća, koje su se mjerile u desetinama hiljada tona, polako gubi svoj primat.

Klimatske promjene (rani mrazevi, suše…), sve veći broj starijeg stanovništva koje nije u stanju (samo) obrađivati zemlju, nelojalna konkurencija sa mnogo jeftinijim uvoznim proizvodima kojima proizvodi s ovog područja teško mogu konkurisati, dovela je poljoprivredne proizvođače s Dubravske visoravni u nezavidan položaj.

Mnogo više neobrađene zemlje

Činjenica da su do samo prije nekoliko godina na području Dubravske visoravni postojale dvije zadruge koje su izvozile svoje proizvode u EU, poput krompira koji se u hiljadama tona izvozio u Norvešku ili breskvi koje su završavale u supermaketima širom Rusije, ostaće sve su prilike samo lijepa uspomena.

Lokalni proizvođači, iako s vremena na vrijeme nagrađivani novčanim poticajima od strane kantonalnih vlasti, navode da nešto takvo neće biti dovoljno za njihov opstanak, upozoravaju da će za par godina biti mnogo manje zemlje na Dubravskoj visoravni koja će se obrađivati u odnosu na neobrađenu, što se nikada do sada nije desilo na ovom području.

Vezane vijesti

Turska: Isporuke žitarica iz Ukrajine počinju već ove sedmice

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim ministrom za infrastrukturu Aleksandrom Kubrakovim istakao važnost…

Vodeća indijska kompanija odbila da kupuje naftu iz Rusije

Indijska naftna korporacija MOK, koja je kupila velike količine ruske nafte, uklonila je niz vrsta nafte iz svog…

Iako Kina uvozi ogromne količine, ruski izvoz nafte i gasa opada

Rusija je postala najveći dobavljač nafte u Kini, “spustivši” Saudijsku Arabiju na drugo mjesto, navodi “BBC”. Zapadne sankcije…
Total
1
Share